Sedam namirnica koje sadrže više proteina nego jaje: Održavaju nivo šećera u krvi i drže sitost

Jaja su rudnik proteina, ali postoje i druge namirnice koje su bogate ovim makronutrijentom.

  1. Kinoa

Namirnica koja sadrži osam grama proteina po šoljici je kinoa. Ova pseudožitarica se izdvaja po tome što sadrži biljni protein, a istovremeno ima sve potrebne amino-kiseline za organizam i dodatnih pet grama biljnih vlakana.

  1. Badem

Iako spadaju u kalorične orašaste plodove, bademi su odličan izvor proteina. U 100 grama badema nalazi se oko 22 grama proteina i oko 12,5 grama vlakana, koja su veoma značajna za dobar rad crijeva.

  1. Leblebija

Naut, slanutak ili leblebija ima trostruko više proteina od jaja. Samo 100 grama leblebija sadrži 19 grama proteina, a pored toga ova vrsta biljke iz familije boba krcata je gvožđem.

  1. Grčki jogurt

Čaša od 200 mililitara omiljenog napitka sadrži 20 grama proteina. Grčki jogurt je idealan za pripremu doručka sa sezonskim voćem, ovsenim pahuljicama, lanenim semenom i sirovim semenkama suncokreta i bundeve.

  1. Sjemenke bundeve

Sirova golica ili semenke bundeve su još jedan dobar izvor biljnih proteina – u 100 grama semenki nalazi se čak 30 grama proteina.

Pored toga, one sadrže i cink i magnezijum, koji doprinose kako dobrom funkcionisanju imunog sistema tako i pravilnom funkcionisanju organizma.

  1. Kefir

Ukoliko ste ljubitelj mliječnih napitaka, neka vaš izbor barem s vremena na vrijeme bude kefir.

Šolja od 200 mililitara ovog napitka obezbeđuje istu količinu proteina kao i jedno jaje, a uz proteine ima i probiotike koji su veoma korisni za organizam.

  1. Soja

U 100 grama soje nalazi se čak 36 grama proteina, što je ekvivalent kajgani od šest jaja.

Pored toga, soja sadrži esencijalne amino-kiseline, kao i vlakna koja su neophodna za dobru probavu.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić