Genijalni i načini da iskoristite stari hljeb - Ni slučano nemojte da ga bacate

Stari hljeb je često zapostavljeni heroj u kuhinji, ali zapravo može biti vrlo koristan i kreativan sastojak za brojne ukusne obroke.

Umjesto da ga bacite, oživite svoj stari hljeb i iskoristite ga na različite načine.

Evo nekoliko ideja o tome šta sve možete da napravite od starog hljeba:

Preprženi hljeb sa bijelim lukom

 Iskoristite svoj stari hljeb za pripremu ukusnog i hrskavog preprženog hljeba sa bijelim lukom. Isjecite hljeb na kriške, premažite ih maslinovim uljem i propržite ih u tiganju dok ne postanu zlatno smeđe. Trljajte ih svježim bijelim lukom za dodatnu aromu. Ovaj preprženi hljeb može poslužiti kao ukusan prilog uz supu ili salatu.

Hljebne mrvice

Stari hljeb možete pretvoriti u ukusne hljebne mrvice koje su odlične za pohovanje. Sameljite hljeb u blenderu ili ga izmrvite rukama dok ne dobijete sitne mrvice. Dodajte začine po želji kao što su peršun, bosiljak ili sušeni začini. Pomoću ovih hljebnih mrvica možete pohovati piletinu, ribu ili povrće za hrskavu i ukusnu koru.

Gratinirani hljeb sa sirom

Ovaj recept je idealan da iskoristite ostatke hljeba i stvaranje ukusnog jela. Iskidajte hljeb na manje komade i složite ih u posudu za pečenje. Prelijte ih maslinovim uljem i pospite rendanim sirom po izboru. Pecite u rerni dok se sir ne otopi i hljeb ne postane hrskav. Ovaj gratinirani hljeb sa sirom može da bude odličan prilog ili čak glavno jelo.

Hljebne kriške za tost

Ako imate stari hljeb koji postaje malo suv, ne brinite! Iskoristite ga za pripremu ukusnog tosta. Isjecite hljeb na deblje kriške i stavite ih u toster ili pecite u rerni dok ne postanu hrskave i zlatno smeđe. Poslužite ih uz omiljeni namaz, džem ili humus za brz i ukusan doručak ili užinu.

Panzanella salata

Ova italijanska salata je odličan način da iskoristite stari hljeb i povrće koje imate pri ruci. Iskidajte hljeb na manje komade i pomiješajte ga sa sjeckanim paradajzom, krastavcima, crnim maslinama i svježim biljem poput bosiljka ili peršuna. Prelijte salatu maslinovim uljem i balzamiko sirćetom, posolite i pobiberite po ukusu. Ostavite da se hljeb natopi sokom od povrća i poslužite kao osvježavajuću i hrskavu salatu.

Hljebni puding

Stari hljeb možete iskoristiti i za pripremu ukusnog hljebnog pudinga. Isecite hljeb na kockice i stavite ga u posudu za pečenje. Umutite jaja, mlijeko, vanilu, šećer i začine po želji (poput cimeta i muskatnog oraščića) i prelijte preko hljeba. Ostavite da se hljeb natopi u smesi neko vrijeme, a zatim pecite u rerni dok ne dobije lijepu zlatno smeđu koru. Poslužite topli hljebni puding kao ukusan desert.

Krutoni

Još jedan način da iskoristite stari hljeb je da ga pretvorite u hrskave krutone. Isjecite hljeb na male kockice, prelijte maslinovim uljem i pospite začinima po želji, poput soli, bibera, bijelog luka ili sušenih začina. Pecite ih u rerni dok ne postanu hrskavi i zlatno smeđi. Dodajte ih u supu, salatu ili koristite kao hrskavu poslasticu.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić