Obratite pažnju - Spisak namirnica koje povećavaju i smanjuju nivo stresa

Šta je vaš glavni izvor stresa? Šta da uradite da ga bar malo smanjite? Možda nećete morati u potpunosti da eliminišete stres, ali možete se pobrinuti da on bude što je moguće manji – između ostalog i sa promjenom određenih namirnica.

Mnogi ljudi se okreću hrani kada su pod stresom. Nažalost, ovo je loša ideja jer su izbori uglavnom nezdravi: čokolade, kesice čipsa, peciva… Iako ćete se u tom trenutku osećati bolje jer se endorfini oslobađaju u vašem mozgu kada jedete hranu koju volite, kasnije ćete požaliti zbog odluke. Kada ste naduvani, biće vam muka, dobićete koji kilogram na duži rok…

Da li ste se ikada zapitali zašto jedemo kada smo pod stresom? Stres može izazvati fluktuaciju nivoa šećera u krvi, što može dovesti do osjećaja gladi i žudnje za hranom. Dakle, nije u potpunosti vaša greška, ali možete uticati na reakciju tako što ćete nabaviti zdrave grickalice.

Hrana može da upravlja i pogorša vaš nivo stresa

Hrana sa visokim sadržajem šećera i jednostavnih ugljenih hidrata može izazvati brzu fluktuaciju nivoa šećera u krvi. Ovo može učiniti da se osjećate umorno i razdražljivo, što može pogoršati simptome stresa.

Hrana bogata mastima može usporiti varenje i izazvati osećaj težine u stomaku. To može dovesti do osećaja nelagodnosti i umora, što može doprineti simptomima stresa. Hrana koja sadrži mnogo kofeina može povećati nivo adrenalina i kortizola u telu. Ovo može izazvati anksioznost, razdražljivost i nesanicu, što može pogoršati simptome stresa.

Hrana sa malo hranljivih materija može oslabiti imuni sistem i pogoršati simptome stresa. Hrana bogata aditivima i konzervansima može uticati na funkciju mozga i izazvati promjene raspoloženja i osjećanja.

Ali, postoje određene namirnice koje mogu pomoći u upravljanju stresom:

Hrana bogata antioksidansima, kao što su voće i povrće, može pomoći u smanjenju oksidativnog stresa u tijelu.

Vitamin C može pomoći u smanjenju nivoa kortizola koji tijelo proizvodi tokom stresa. Namirnice bogate vitaminom C uključuju citrusno voće, jagode i paprike.

Magnezijum može pomoći u smanjenju simptoma anksioznosti i stresa. Namirnice bogate magnezijumom uključuju orašaste plodove, sjemenke i zeleno lisnato povrće.

Omega-3 masne kiseline mogu pomoći u smanjenju upale u tijelu, što može doprineti simptomima stresa. Namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama uključuju losos, tunjevinu i laneno sjeme.

Ako želite da smanjite stres hranom, preporučuje se zdrava i izbalansirana ishrana koja sadrži dosta svježeg povrća, voća, integralnih žitarica i proteina i ograničite konzumaciju namirnica sa visokim sadržajem šećera, masti i kofeina.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić