Pet niskokaloričnih namirnica koje će vas dugo držati sitim: Jedna topi masti sa stomaka

Iako će mnogi radije popiti cijeđeni grejp nego pojesti voćku, ukoliko želite da smršate, nemojte to da radite.

Kako piše "Eatthis.com" pored ovsa, grčkog jogurta, malina, krušaka, graška, crnog pasulja i urmi, postoji još pet namirnica koje odlično drže sitost.

  1. Krastavci

Omiljeno ljetnje povrće najvećim dijelom sastavljeno je od vode - čak 95 odsto, a uz to ima malo kalorija. Ukoliko jedete krastavac sa korom, unijećete dodatna vlakna koja su zaslužna za sporije varenje i duži osjećaj sitosti.

  1. Borovnice

Osim toga što sadrže malo kalorija, borovnice su bogate vlaknima, proteinima, vitaminima i drugim hranljivim materijama.

Većina personalnih trenera i nutricionista savetuje osobama koje žele da smršaju da obavezno konzumiraju borovnice, dajući prednost divljim borovnicama, a sada je otkriveno i zašto.

U studiji objavljenoj u časopisu "Nutrients" ustanovljeno je da su divlje borovnice odlični saveznici u procesu mršavljenja i da pomažu tijelu da sagorijeva masti tokom vježbanja.

  1. Brokoli

Malo kalorija, dovoljno proteina, vlakana i vitamina C. Sve i da niste ljubitelj brokolija, ukoliko pokušavate da se riješite viška kilograma, imate mnogo razloga da zavolite ovo povrće.

Vitamin C je prijatelj ne samo imunog sistema, već i vitkosti, jer pomaže tijelu da sagorijeva masne naslage.

  1. Grejpfrut

Kao i brokoli, tako i grejpfrut sadrži malo kalorija, dovoljno vlakana i vitamina C. Nutricionisti često uključuju grejpfrut u program redukcionih dijeta, najčešće uz doručak ili večeru.

Iako će mnogi radije popiti cijeđeni grejp nego pojesti voćku, ukoliko želite da smršate, nemojte to da radite. Ukoliko iscijedite grejp, lišavate organizama vlakana koja daju sitost.

Takođe, ukoliko ste na stalnoj terapiji lekovima, obavezno to naglasite nutricionisti, kako bi znao da li da vam uključi grejpfrut u redukcionu dijetu ili da ga zamijeni nekim drugim voćem. Naime, pojedine supstance u grejpu mogu da utiču na dejstvo nekih ljekova, pa zato budite oprezni.

  1. Bademi

Popularno orašasto voće krcato je proteinima i vlaknima. To bademe čini idealnom grickalicom ukoliko ste na dijeti, jer će vam dugo držati sitost. Uz to, bademi su pravi rudnik magnezijuma, minerala koji je veoma važan u procesu mršavljenja.

 

Izvor i foto:Kolektiv. me

Tekst objavila:Jasminka Mulić