Starinski recept za orasnice: Kolačići od samo 4 sastojka

U gastronomiji važi pravilo koje rijetko ko može da pobije - što manje kombinovanja sastojaka, to će recept koji pripremate biti ukusniji.

Ovo pravilo posebno važi u poslastičarstvu. Ukoliko ste sumnjičavi, samo se prisjetite koji kolači i torte su najukusniji? Pa upravo oni koji se prave od pet-šest sastojaka: jaja, šećera, putera, orašastih plodova i čokolade sa dodatkom brašna.

Za orasnice, koje su nekada bile nezaobilazne na slavskoj trpezi, potrebna su samo četiri sastojka - belanca, šećer, orasi i sirće. Ovi kolačići sada su iznova popularni među domaćicama, jer ih nije teško pripremiti, a ukusom vraćaju u dane detinjstva.

Sastojci:

2 bjelanca

200 g kristalnog šećera

200 g mljevenih oraha

200 g sjeckanih oraha

1 kašika sirćeta

Priprema:

Odvojite bjelanca od žumanaca, pa bjelanca mutite mikserom dok se ne pretvore u snijeg. Potom dodajte šećer i nastavite da mutite.

Na polovini mućenja sipajte kašiku sirćeta, pa dovršite mućenje - smjesa za orasnice trebalo bi da bude kompaktna. Zatim lagano varjačom umiješajte mljevene orahe da se sjedine sa umućenim bjelancima i šećerom.

U pliću posudu sipajte sjeckane orahe. Kašičicom vadite smjesu od bjelanaca i mljevenih oraha, pažljivo uvaljajte smjesu u sjeckane orahe, oblikujte mali valjak, a onda od njega i potkovicu. Orasnice ređajte na pleh koji ste prethodno obložili pek-papirom, pa pecite na 130 stepeni oko pola sata. Ukoliko volite hrskavije orasnice, ostavite ih da se peku malo duže.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić