Dva jednostavna savjeta za borbu protiv želje za šećerom

Želja za slatkim je stvarna. Ali razlozi ovdje nisu samo psihički, već i prilično fizički. Što više šećera jedete, vaše tijelo želi više šećera - tako da to postaje ciklus bez kraja. Ali postoje dva jednostavna trika pomoću kojih možete da se riješite želje za šećerom.

Prvi se odnosi na mirise. Studija u kojoj su naučnici testirali različite mirise kako bi vidjeli da li određeni mirisi mogu da smanje želju za čokoladom i drugom slatkom hranom i pićima došla je do zanimljivog rezultata.

Od sviһ učesnika, oni koji su nosili flaster sa mirisom vanile na ruci pokazali su najveći gubitak težine. Prema studiji, vanilija je pomogla ovim ljudima da bolje kontrolišu šta jedu i podržavaju pozitivne promjene u isһrani. To može biti zato što miris izaziva oslobađanje serotonina, koji može smanjiti glad. Tako da možete imati pri ruci parfem ili sprej od vanile i njušiti ga kad god vam se sviđa.

Još jedan životni trik je takođe jednostavan. Umjesto da posegnete za slatkom poslasticom, uzmite narandžu, grejpfrut ili bilo koji drugi omiljeni citrus i grickajte ga.

Studija je pokazala da dva flavonoida u ovom voću (naringenin i hesperidin) mogu pomoći u balansiranju nivoa šećera u krvi. Smanjivanjem količine insulina potrebnog za održavanje ove ravnoteže, manja je vjerovatnoća da ćete osjetiti želju za slatkom hranom.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić