Za blistav ten - Birajte namirnice prema svom tipu kože

Izgled kože usko je povezan sa hormonskim promjenama na koje utiče - ishrana...

Mnogo toga što vidimo spolja rezultat je onoga što se dešava unutra, a hrana je veliki dio toga. Kozmetički dermatolozi tvrde da su cjelokupno zdravlje i izgled kože usko povezani sa hormonskim promjenama na koje utiče ishrana. Konzumiranjem određenih namirnica i eliminisanjem drugih možemo u velikoj mjeri da poboljšamo izgled i tonus naše kože.

Šta je potrebno suvoj koži?

Ako je vaša koža suva, možda je žedna, te razmislite o hidrataciji. Pijenje dva litra vode svaki dan može da pomogne, ali vodu možete da dobijete i kroz povrće, kao što je lubenica. Kožu takođe možete hidratizovati kroz masne kisjeline koje se nalaze u avokadu, maslinovom ulju i lososu. Takođe, poželjno je smanjiti unos dehidrirajućih namirnica i pića, poput kofeina i alkohola. Međutim, suva koža nije samo proizvod dehidracije. Suvoj koži može da doprinese i nedostatak vitamina A i C, pa je svakako preporučljivo povećati unos spanaća, brokolija i slatkog krompira.

Hrana za masnu kožu

Mnogi ljudi koji imaju masnu kožu prvo pomisle da moraju da eliminišu ulje iz svoje ishrane. Međutim, to nije nužno najbolji način, jer ulja sa protivupalnim svojstvima zapravo imaju blagotvorno dejstvo. Namirnice koje sadrže takva ulja su avokado, maslinke, riba i laneno sjeme. Poželjno je ograničiti, a po mogućnosti i potpuno eliminisati šećer i ultraprerađenu hranu.

Kombinovana koža

Pošto je kombinovana koža kombinacija suve i masne, najbolje je pratiti strategiju ishrane za ova dva tipa kože. Osobe sa mješovitom kožom ne moraju u potpunosti da se odreknu ugljenih hidrata, ali ipak je važno da obrate pažnju na vrstu žitarica koju konzumiraju. Odlučite se za one koji imaju visok sadržaj proteina i nizak glikemijski indeks, kao što su smeđi pirinač ili kinoa.

Proteini za zrelu kožu

Bez obzira na to šta jedete, svačija koža će na kraju ostariti. Ali možete bar malo da usporite proces birajući hranu bogatu kolagenom. Kolagen je protein koji se prirodno nalazi u našem tijelu. To je "lijepak" koji drži naše tijelo na okupu, ali počinjemo da ga gubimo već u dvadesetim godinama. Kolagen možete obnoviti hranom bogatom proteinima, kao što su jaja, riba i nemasno meso. Najbolji izvor kolagena je bujon od kostiju. Imajte na umu i da vitamin C, koji se nalazi u borovnicama i citrusima, može da pomogne tijelu da apsorbuje kolagen.

Svakako je dobro ograničiti slanu hranu poput pomfrita i slanih grickalica, jer mogu da dehidriraju organizam, što je loše za ten. Kada je zrela koža dehidrirana, fine linije i bore su izraženije.

Međutim, jedna od najgorih stvari koju možete učiniti jeste da ne jedete dovoljno. Koži su potrebni proteini i masti da bi ostala "sita" i podržala mišiće, zaključuju stručnjaci.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić