Biljke koje su idealne za terase - Stvoriće pravu oazu

Vrijeme je da uredimo balkone.

Nema ništa ljepše od uživanja na terasi, na kojoj ljeti cvijeta cvijeće.

Tokom lejta se na terasi rashlađujete i odmarate, gustirajući omiljeni sok ili jedući lubenicu. Popodne se relaksirate uz kaficu. Sunčate se ili uživate u veličanstvenim ljetnjim zalascima sunca. A uživanje na terasi upotpuniće mirisi i boje rascvjetalog cvijeća.

Ako se bojite da ste propustili proljećnu sadnju, nije sve izgubljeno, jer i u sred ljeta možete zasaditi ove biljke.

Jagoda Mesečarka

Postoji puno različitih sorti jagode, a ova nam je zanimljiva zato što rađa od aprila pa sve do jeseni. Jagode se šire izdancima, koji se ukorjene sami, zato ih je veoma praktično saditi u žardinjere. Ovo je višegodišnja biljka, koja voli osunčane pozicije i vodu, a presađuje se tek poslije nekoliko sezona. Nema ništa bolje da dok sjedite na terasi, uberete svoju jagodu i uživate.

Muškatle

Ovo bujno cvijeće raskošnih boja i mirisa oplemeniće vašu terasu. Možete pronaći različite vrste, a kod nas dominiraju obične i viseće, koje su idealne ako ih sadite u korpe i saksije ili plastične flaše isječene na pola, koje ćete okačiti na terasu.

Lavanda

Ovaj mediteranski cvijet, snažnog i prodornog mirisa podsjećaće vas na more ili Provansu. Slatka mala, žbunasta zeljasta biljka sa očaravajućim klasastim ljubičastim cvjetom daće odličnu notu vašoj terasi.

Ruzmarin

A kad već pominjemo lavandu, tu je još jedna mediteranska biljka veoma posebnog, osvježavajućeg mirisa, a to je ruzmarin. Ova drvenasta biljka, mirisnih igličastih biljaka, koja plavičastim cvjetom cvijeta tokom proljeća i ljeta je pravi izbor za vašu terasu.

Bogumila

A kad smo već kod Mediterana, predlažemo vam i da bogumilu, zaštitni znak mediternskih bašti i dvorišta, zasadite na svoju terasu. Predivne, raskošne krošnje puzavice rađaju cvjetove u jarkim ljubičastim, roze, crvenim, žutim i bijelim nijansama, koje će vam ukrasiti terasu i podsjećati vas na more.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić