"Dopamin šminka“ je novi trend - Pomaže da se osjećate pozitivnije

 Šminkom pronalaze način da se opuste.

Kako smo ušli u sezonu sunčanih dana, sa vremenom vedri se i lice. Međutim, po društvenim mrežama je nikla i „dopamin šminka“, koja dodatno pomaže da se ljudi osjećaju pozitivnije.

Hiljade žena objavljuje upadljiv trend na društvenim mrežama pod tim nazivom, koji je prikupio više od pola miliona pregleda.

Smatra se da ovakvo dotjerivanje i šminkanje stvara „potres hormona“ dobrog osjećaja, koji izaziva osjećaj zadovoljstva i opuštanja u mozgu.

Naime, studija Univerziteta Kuinnipiac, rađena 2020. godine, koja se bavila uticajem influensera koji se bave ljepotom i samopouzdanjem, pokazala je da šminkanje, kao i oni koji znaju to da rade, imaju vrlo pozitivan uticaj na ljude. Dakle, što veća kreativnost i poigravanje bojama, to je veće lučenje dopamina.

Mnogo djevojaka je dalo svoje mišljenje o ovoj metodi, govoreći da „to nije šminka, već terapija“, kao i da „korišćenje boja u svakodnevnoj šminki, može vrlo doprinijeti da se neko osjeća dobro“, „kao da mogu bukvalno prevariti svoj mozak“. Ovo su samo neki od komentara onih djevojaka koje sve češće počinju da se poigravaju bojama, ali nasmijanog lica.

Možda je ovo znak da se oprobate u ovom trendu i ušarenite ovu sezonu još više.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić