Kako preživjeti prvi odmor sa bebom

Ljeto je tu i vrijeme je da se razmišlja o odmoru.

Ako spadate u grupu roditelja koja se dvoumi o tome da li uopšte da idete na odmor s bebom, razmislite još jednom.

Uz dobru organizaciju, to može biti odlično vrijeme koje više nikada nećete moći vratiti. Uostalom, prije ili kasnije moraćete se suočiti s prvim ljetovanjem s djetetom.

Planiranje puta inače je zahtjevno, a kada idete s djecom morate misliti na mnogo više stvari nego inače. Ali, ne očajavajte, naoružajte se informacijama i ostavite dovoljno vremena za planiranje.

Tako će vaš prvi odmor s novim članom porodice proteći dobro i zabavno. Potražite savjete, razgovarajte s mamama i tatama koji su to već prošli i učite iz njihovih iskustava.

Raspored

Dok je spavanje u automobilu ili avionu za odrasle uglavnom problem, djeci ono neće teško pasti.

Bez obzira na uvjete, djeca se obično drže naučenih rasporeda i rutine.

Zato je najbolje putovati u vrijeme kada beba i inače spava. Dijete će zaspati u automobilu, a vi možete odahnuti jer ga nećete morati zabavljati. Uz to, imaćete i nekoliko sati za sebe.

Osim što će putovanje proći u miru, dijete će, kada stignete, biti odmorno i raspoloženo za nove avanture.

Ne zaboravite osmjeh

Ako na odmor idete avionom, zaboravite priče prijatelja o neraspoloženim putnicima kojima smeta dječiji plač. Budite strpljivi, prijateljski raspoloženi i smiiješite se. Takvoj mami teško da će neko prigovoriti.

Ako prigovora ipak bude, strpljivo objasnite da djetetu sigurno nije lako biti zarobljeno u malom prostoru s mnogo nepoznatih ljudi.

Smanjite rizike

Strane zemlje za koje je potrebna dodatna imunizacija ili imaju problem s pitkom vodom, sigurno nisu najbolji izbor za porodice s djecom.

Umjesto toga, odlučite se za ljetovališta u kojima nema rizika od malarije (nježna dječija koža posebno je osjetljiva na ubod komaraca), u kojima ćete lako doći do ljekara i mjesta u kojima je hrana slična onoj koju inače jedete.

Odabir mjesta

Raspitajte se u agenciji ili provjerite na internetu koji su hoteli pogodni za bebe i malu djecu. Ako idete u grad sa izrazito visokim temperaturama, raspitajte se jesu li sobe klimatizovane. Birajte ljetovališta u kojima je posebno naznačeno da su prilagođena djeci.

Za porodice s malom djecom vrlo su pogodni apartmani s kuhinjom. Tako ćete lako moći podgrijati mlijeko, čuvati hranu u frižideru ili djetetu napraviti jelo koje će rado da pojede.

Iako kuvanje na odmoru ne zvuči najprivlačnije, tako ćete uštedjeti novac, koji ćete narednih godina kada dijete poraste moći utrošiti za atraktivnije ljetovanje.

Izvor:CdM