Vaša djeca više vole da se igraju sa kućnim predmetima? Ne brinite, evo zašto je to dobro

Vrlo često kada djeca dobiju neki poklon više se zabave kutijom ili vrećicom nego igračkom koja se nalazi u njoj.

To nije ništa neoubičajeno, a jedno naučno istraživanje potvrdilo je da je igra s kućni predmetima poželjna kod male djece.

Doktorica profesorica primijenjene psihologije na jednom univerzitetu u New Yorku i autorika ove zanimljive studije Catherine Tamis-LeMonda, otkrila je da se djeca jednako rado igraju s kutijama i drugim predmetima kao i sa igračkama.Za bebe koje su bile uključene u ovu studiju, igra je uključivala istraživanje svakodnevnice kao što su otvaranje i zatvaranje vrata ormara, pražnjenje ladica suđa, igranje s daljinskim upravljačem i guranje stolica.

Istraživači su otkrili da se dojenčad u dobi od 23 mjeseca i mlađa spontano igraju s predmetima u svom kućnom okruženju kako bi podstakla njihovo razumijevanje sebe i svoje okoline.

Takođe, istraživanje je pokazalo da to poboljšava njihov kognitivni razvoj, motoriku i razumijevanje jezika, a podržava i njihovo emocionalno blagostanje. Kontakt s predmetima različitih veličina uči dijete da pravilno drži predmete, što će u procesu odrastanja biti vrlo značajno.

Zbog toga nije loše da pored standardnih igračaka, svom djetetu ponudite predmete različitih veličina, tekstura i slično, kako bi se razvijale njihove kognitivne sposobnosti. Kod ovakvih igara, važno je obratiti pažnju na sigurnost predmeta kako se djeca ne bi povrijedila ili ugušila.

 Izvor i foto: Kolektiv. Me

Tekst objavila: Ljilja Brajković