Ne odustajte od svojih ideja i ciljeva

Svima je dobro poznato da na početku svake godine odredite ciljeve za narednih 12 mjeseci i radite na njihovom ostvarenju samo prva tri mjeseca.

Kasnije sva ta uzbuđenost splasne i nekako se izgubi u mnoštvu obaveza.

Većina ljudi zna kako da napravi plan i zacrta svoje ciljeve. Savjet psihologa je da ih zapišete i posložite po relevantnosti.

Zapišite ih sve na jednom mjestu

Izaberite mjesto gdje ćete imati zabilježene sve te ciljeve. To može biti Evernote, vaš rokovnik, tabla ili papir koji ćete negdje čuvati.

Ako želite da se fokusirate na pomenute ciljeve, čuvajte ih sve u jednom fajlu na laptopu ili na nekom mjestu gdje ćete na kraju nedjelje moći da bacite pogled na tu listu.

Pojednostavite ciljeve

Napiši knjigu. Istrči maraton. Nauči da šiješ. Lansiraj novi proizvod. Možda želite da ostvarite mnoštvo ciljeva, ali ako ih postavite sve u isto vrijeme, postoji mogućnost da nećete postići nijedan i da ćete izgubiti fokus.

Zapišite 25 ciljeva koje imate na umu da ostvarite tokom života, i onda počnite sa četiri-pet za početak.

Pratite napredak ciljeva

Svakog petka ili subote zapišite dokle ste stigli sa svojim planovima. Koliko ste kilometara istrčali te nedjelje, koliko ste stranica knjige napisali.

Bez obzira na to da li ste odlučili da budete produktivniji na poslu ili u privatnom životu, postavljanje ciljeva je prva i osnovna stavka.

Trik je da naučite kako da se fokusirate na ciljeve i koje korake sve treba da preduzmete da biste ih ostvarili.

Niko nije savršen

Mi smo samo ljudi. Morate shvatiti da su greške samo korak naprijed ka ostvarivanju cilja. Napredujemo i učimo nove lekcije samo ako griješimo.

Isto je bilo kad ste učili da vozite bicikl. Bilo je teško bez pomoćnih točkova, ali kad ste ušli u ritam i uhvatili balans, to je postala vještina koju niste zaboravili.

Ako odustanete poslije prve prepreke ili dopustite da vas nečije kritike obeshrabre, propuštate mnogo toga.

Izvor:CdM