Moćan trik za raskošno balkonsko cvijeće

Ovog proljeća uredite svoj balkon poput profesionalca.

Pravi odabir cvijeća i mjesto na kojem ćete ga posaditi omogućava zaklon od sunca tokom ljeta, ali i pravu oazu mira do duboko u jesen.

Cvjetna raskoš može i najmanji balkon pretvoriti u intimnu oazu mira i opuštanja. Ali s obzirom na to da je i na najvećim balkonima i terasama prostor prilično ograničen, pažljivo planiranje još je važnije nego u vrtu.

Trik je u tome da “razmišljate uspravno”, savjetuju stručnjaci. Posude s cvijećem možete slagati na police ili obesiti sa plafona te tako iskoristiti prostor.

Mjesto koje odlučite posvetiti svom malom vrtu mora biti pristupačno kako biste bez teškoća mogli zalivati cvijeće te zaštićeno od jakih vjetrova.

Prije sadnje ili sijanja bitno je istražiti kad cvjetaju određene biljke, zahtijevaju li sunčani ili sjenoviti položaj i koji im tip tla odgovara. Većina biljaka za balkone i terase uspijeva dobro ako su potpuno izložene suncu.

Na površinama okrenutim prema jugu može se postići najveće cvjetno bogatstvo - pod uslovom da biljke dovoljno zalijevate, što može biti vrlo zahtjevan posao u vrijeme ljetnjih dana. Na istočnoj i zapadnoj strani uspijevaju biljke koje ne cvjetaju tako bogato, ali zato im treba manje vode, pa ih je lakše održavati.

Biljke u kombinacijama zahtijevaju uravnoteženu prihranu bez gomilanja ili nedostatka đubriva. Za prihranu najčešće koristimo tečna đubriva, lako rastvorljiva u vodi, koja omogućavaju da biljka u svakoj fazi razvoja dobije dovoljne količine prihrane.

Suve biljke najprije dobro zalijemo, pa tek kada one upiju dovoljno vode, dodajemo đubrivo. Voda kojom zalivamo ne smije biti prehladna.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić