Imaju više vitamina C od narandže: Pogledajte zbog čega biste češće trebali konzumirati papriku

Osim što su paprike idealan dodatak mnogim jelima, one imaju i mnogo pozitivnih efekata na naše zdravstveno stanje. Znate li koji su neki od njih?

One sadrže dva prirodna pigmenta zvana zeaksantin i lutein, koji se klasifikuju kao kartenoidi. Pomažu u očuvanju zdravlja očiju. Štite od katarakte i degeneracije makule povezane sa starenjem.

Paprike imaju više vitamina C nego narandže. On jača imunitet, snižava krvni pritisak te poboljšava kognitivne funkcije. Tu je i vitamin A, koji pomaže organizmu da se bori protiv zaraznih bolesti.

U crvenim paprikama nalazi se vitamin B6, za kojeg su istraživanja dokazala da poboljšava raspoloženje i smanjuje rizik od depresije. Kapsantin je još jednan razlog zbog kojeg biste paprike trebali uvrstiti u svoju prehranu. Ovaj enzim pomaže olakšava proces mršavljenja i smiruje upale.

Sadrže i pigment zvani kvercetin. On spada u grupu flavonoida, a djeluje kao snažan antioksidans u tijelu. Kvercetin je povezan s mnogim zdravstvenim prednostima, uključujući borbu protiv ćelija raka i smanjenje rizika od srčanih bolesti.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić