"Vodič za lijene" - Stručnjaci otkrili minimum vježbanja za postizanje vidljivih rezultata

Napravite 20 skokova 'od sreće', iskoristite prednosti joge od samo 15 minuta, jednom mjesečno potrčite, a ako obavljate kućne poslove mnogo ste spremniji i manje slabi od onih koji to ne rade.

Donosimo 'lijeni' vodič za postizanje fit forme i zdravlja:

Budite kao flamingo

Doktorka i autorka Lucy Pollock, održava ravnotežu tako što provodi jednu minutu na svakoj nozi dok ujutro pere zube. Dakle, nema potrebe za članstvom u teretani ili bilo kakvom opremom za teretanu.

- Vježbe koje uključuju malo snage i ravnoteže čine veliku razliku - kaže Lucy.

Jednominutni čučnjevi snage

Čučnjevi čuvaju mišićnu masu i snagu, ali važno je zauzeti ispravan položaj za maksimalnu korist.

- Kada dobro radite čučnjeve, poboljšavate snagu jezgre održavajući dobro držanje i držeći leđa ravnima. Vrlo su dobra vježba za cijelo tijelo - ističe Lucy.

Sagorijevanje masnoće hladnom kupkom

Plivanje po hladnoći nije za svakoga, ali kako bi bilo da morate ostati unutra samo nekoliko minuta kako biste iskoristili prednosti djelotvornijeg sagorijevanja masnoće, manje upale i veće osjetljivosti na inzulin...

Napravite 20 skokova 'od sreće'

Za jače kosti, zašto ne biste skakali gore-dolje dok nekoliko minuta gledate televiziju. Izvođenje samo deset ili 20 skokova dnevno može povećati koštanu masu i snagu, prema nedavnoj studiji sa Sveučilišta Chukyo u Japanu, budući da učinak stimuliše rast kostiju.

Slični rezultati su pronađeni u jednoj ranijoj američkoj studiji, u kojoj je 60 žena u dobi od 25 do 50 godina svakodnevno provodilo program skakanja. Žene su radile ili deset ili 20 skokova, s 30 sekundi odmora između skokova, dva puta dnevno tokom 16 nedjelja. Svi su vidjeli dobitak u mineralnoj gustoći kostiju kuka, ali poboljšanja grupe s 20 skokova bila su značajnija.

Malo joge pomaže srcu

Zaboravite na mučenje kroz sate iscrpljujućih poza - samo 15 minuta dnevne joge može sniziti krvni pritisak, broj otkucaja srca u mirovanju i kardiovaskularni rizik, prema jednoj nedavnoj studiji. Joga je moćna jer modulira i uravnotežuje autonomni živčani sistem, snižavajući krvni pritisak. Ključno je to što uključuje tri vrste manevara - istezanje, držanje poze i naginjanje glave, kaže dr. Mithu Storoni, istraživač neuroznanosti, instruktor joge i autor.

Krećite se brže jednom mjesečno

Ohrabrujuće je da održavanje ne baš naporne navike trčanja, plivanja ili igre badmintona samo jednom mjesečno je dovoljno da bude korisno za zdravlje mozga. Studija UCL-a koju je vodila dr. Sarah-Naomi James otkrila je da je vježbanje barem jednom svaka četiri tjedna povezano s boljom kognitivnom funkcijom u životu. Zaštitni učinci mozga bili su najveći kod onih koji su fizički aktivni barem jedan do četiri puta mjesečno, više nego kod onih koji su češće vježbali tokom određenog razdoblja u odrasloj dobi, ali to nisu nastavili. Dakle, dosljednost je ključna - čak i ako to radite samo jednom mjesečno.

Usisavanje se takođe računa

Istraživači s UCL-a i Sveučilišta u Sydneyu otkrili su da samo tri ili četiri minute brzih aktivnosti tokom dana - kao na primjer, igranje s djecom i kućnim ljubimcima, nošenje namirnica, brzo penjanje stepenicama, hodanje uzbrdo ili trčanje da uhvatite voz - je povezano sa znatno nižim rizikom od prerane smrti iz svih uzroka, u poređenju s nečinjenjem. Kako ističu istraživači, njihovi su nalazi u skladu s prethodnim studijama koje pokazuju da 'vrlo male doze snažne povremene aktivnosti mogu poboljšati kardio-respiratornu kondiciju, što je vitalni pokazatelj dugovječnosti'.

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić