Naučnici otkrili da li pola sata popodnevnog drijemanje može poboljšati vaše zdravlje

Kad dođete kući sa posla ili nakon obavljanja svakodnevnih obaveza osjećate se umorno i najradije bi malo zadrijemali na kauču.

Upravo to i treba da učinite jer drijemanje vas neće samo razbuditi, već vam može poboljšati pamćenje i raspoloženje.

Novo istraživanje je otkrilo da drijemanje od samo 30 minuta može poboljšati vaše raspoloženje, pamćenje i budnost do četiri sata nakon što se probudite. Tako da nemojte propuštati ovo kratko zadovoljstvo koje vam može donijeti mnoge benefite. Studija Nacionalnog univerziteta u Singapuru takođe otkriva da čak i kraće drijemanje od 10 minuta može smanjiti pospanost i poboljšati raspoloženje. Ali, samo će vam ono pod pola sata poboljšati i kodiranje pamćenja - proces preuzimanja novih informacija i njihovog osmišljavanja.

Naučnici su istraživanje sproveli na 32 osobe koje su svaki drugi dan morale da dremnu 10, 30 i 60 minuta. Raspoloženje, subjektivna pospanost i kognitivni učinak mereni su u intervalima od 5, 30, 60 i 240 minuta nakon buđenja, kako bi se uporedile dugotrajne prednosti različitih vrsta dremki. Sva trajanja drijemanja u rasponu od 10 do 60 minuta imala su jasne prednosti nad ostajanjem budnima.

Drijemanje od 10 minuta bilo je najbolja opcija ako želite da izbjegnete takozvanu 'tromost sna' - onaj čudan osjećaj ošamućenosti nakon buđenja kada ne znate ko ste, što ili gdje ste. Ova inercija spavanja uzrokovala je privremeni pad u performansama subjekata, ali učinci su nestali unutar 30 minuta nakon buđenja.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić