Njemačka škola dizajna: Bauhaus, stil koji se vraća u uređenje domova

U potrazi za novim trendovima svijet dizajna enterijera često poseže za kulturama različitih zemalja, a inspiraciju se nerijetko pronalazi i u nekim umjetničkim pravcima.

I dok je klasični minimalistički stil prevladavao godinama, polako se traga za onim stilom koji je jednostavan, praktičan i odražava našu ličnost. Volite li jednostavnost i funkcionalnost, inspiraciju biste mogli pronaći u Bauhaus dizajnu.

Bauhaus je bila njemačka škola dizajna koja je djelovala od 1919. do 1933. godine. Karakterizuje je minimalistička estetika, jednostavnost, čiste linije, funkcionalnost, te korištenje industrijskih materijala i tehnika.

Prirodni materijali i geometrijski oblici

U enterijerima se stavlja naglasak na funkcionalnost i jednostavnost, dajući prednost materijalima poput čelika, stakla i betona. Kako biste stvorili osjećaj udobnosti u domu, ove materijale kombinujte s drvetom, koje će dati toplinu prostoru i učiniti ga odličnim mjestom za odmor i uživanje.

Ono što je zaista specifično u ovom načinu uređenja jesu geometrijski oblici. Bilo da je riječ o sofama i stolovima u neobičnim oblicima ili pak umjetničkim djelima, geometrijski oblici nešto su što će vašem prostoru dati dozu jednostavnosti - na taj način nastaje sinteza autonomne umjetnosti i oblikovanja upotrebnih predmeta.

Naime, predmetu ne treba nadodavanje ukrasa jer on je već sam po sebi lijep, odnosno važno ga je oblikovati na pravi način - što je ujedno i misao vodilja Bauhaus škole. Odlučite se za okruglu sofu ili fotografije koje ističu svu ljepotu geometrijskih oblika kao što su kvadrati, pravougaonici i krugovi.

Samo osnovne boje

Kako bi se postigao željeni izgled i osjećaj prostora, važno je razmotriti efekte koje boje imaju na raspoloženje i emotivno stanje, te izabrati one koje najbolje odgovaraju stilu, svrsi i željenom efektu uređenja. Osnovne boje u uređenju interijera su crvena, plava i žuta, a kombinovanjem ove tri boje mogu se kreirati mnoge druge nijanse.

Kada se radi o uređenju enterijera, vodite računa o tome šta odabirom boje želite postići. Na primjer, crvena boja može biti stimulativna i podići energiju, ali previše crvene može izazvati napetost i stres. S druge strane, plava boja može biti umirujuća i opuštajuća, ali previše plave može izazvati osjećaj hladnoće. Stoga pažljivo i dozirano birajte kojim ćete bojama i koliko ukrasiti određenu prostoriju.

 

Izvor i foto:Nezavisne novine

Tekst objavila:Jasminka Mulić