Višnja je LIJEK za mnoge BOLESTI!

Ovi crveni plodovi su nevjerovatni.

Višnja je bogat izvor antioksidanata i zahvaljujući tim sastojcima korisna je u sprječavaju kancera, srčanih oboljenja i artritisa.

Zbog svojstava koja posjeduje, višnju zovu i plemenitim voćem. A da je plemenita znali su narodi još prije dva i po milenijuma, kada su počeli i da je uzgajaju. Višnja je počela da se uzgaja na prostorima Turske i Grčke, gdje je uveliko carevala trešnja. Ovaj podatak je važan, jer je višnja i nastala ukrštanjem već kultivisane domaće slatke trešnje sa divljim kisjelim vrstama.

Višnja sadrži biljni pigment koji predstavlja moćan antioksidans u prevenciji srčanih oboljenja i tumora. Izuzetno je bogata ugljenim hidratima i glukozom, a predstavlja i pravu riznicu kalijuma. Zbog sadržaja vinske, jabučne i limunske kisjeline, djeluju osvježavajuće na organizam. Mineral kobalt utiče na smanjivanje krvnog pritiska, jačanje krvnih sudova, a posebno kapilara. Sastojak kumarin, koji višnja takođe posjeduje, ima sposobnost da smanjuje gustinu krvi, zbog čega su višnje dobre u prevenciji arterioskleroze i malokrvnosti.

Zbog zanemarljivih količina šećera, redovno konzumiranje višanja sprječava pojavu dijabetesa, tvrde naučnici. Pokazala se korisnom i u liječenju poremećaja pamćenja, a ukoliko želite da se oslobodite tegoba u zglobovima i kostima dovoljno je popiti čašu soka. Naučnici su izračunali da čaša soka od višnje mijenja jedan aspirin. Njeno blagotvorno dejstvo na zglobove i kosti objašnjava se time što ona svojim sastavom smanjuje količinu mokraćne kisjeline, glavnog krivca za tegobe u koštano- zglobnom sistemu.

 Izvor:Kolektiv.me