Vježba Lujze Hej za opraštanje

Svi oni koji koračaju duhovnim putevima znaju u čemu je značaj oproštaja. Za neke od nas, postoji jedan korak (pretkorak) koji nam je neophodan kako bismo mogli u potpunosti nekome da oprostimo. Ponekad je djetetu u nama neophodna osveta, pa makar i mala, kao preduslov za oproštaj. U ovakvim situacijama, ova vježba će vam biti od koristi, piše Lovesensa 

Zatvorite oči, budite tihi i mirni. Mislite o ljudima kojima vam je najteže da oprostite. Šta biste zaista željeli da uradite?

Šta bi oni trebalo da urade da biste im oprostili? Zamislite da se cijela ta situacija odvija upravo sada. Izgradite sliku u svojim mislima do detalja. Koliko dugo želite da pate ili budu kažnjeni?

Kada se osjetite ispunjeno, fokusirajte se i dozvolite da se sve zauvijek završi. Trebalo bi da se u ovom trenutku osjetite lakše, ali i da bez poteškoća razmišljate o oproštaju. Ipak, nemojte sebi udovoljavati na ovakav način svakoga dana. Uradite ovu vježbu jedanput, to će biti dovoljno da budete oslobođeni.

Sada, kada ste spremni da oprostite, možete da pređete na vježbu opraštanja. Poželjno je da imate partnera, ali ukoliko ste sami – govorite naglas. Sjedite mirno, zatvorite oči i recite:

“Osoba kojoj treba da oprostim je _____ i opraštam ti za _______.”

Ponovite nekoliko puta. Koliko stvari ima koje bi trebalo da vi oprostite drugima, toliko je stvari koje drugi treba da oprosti vama. Ukoliko praktikujete ovu vježbu sa partnerom, dozvolite mu da vam kaže:

“Hvala ti, sada te oslobađam (krivice).”

Ukoliko vježbu praktikujete sami, zamislite osobu koja bi trebalo da vam izgovori ove riječi. Vježba bi trebalo da traje između 5 i 10 minuta. Preispitajte sebe i svoje srce, potražite terete koji vas opterećuju. Potom ih pustite.

Na kraju, fokusirajte se na sebe. Naglas uputite ove riječi sami sebi:

“Opraštam sebi za_______.”

Ponavljajte riječi oko 5 minuta. Ovu moćnu vježbu praktikujte jedanput nedjeljno kako biste se riješili negativnih, emotivnih taloga. Neke situacije ćete prevazići lakše, neke brže, ali najbitnije je da ćete doći do svog cilja.

Izvor:CdM