Zašto biste trebali držati limun na noćnom ormariću

Činjenica je da limun ima brojna pozitivna svojstva kada je riječ o zdravlju, a da li ste znali da takođe može biti koristan ukoliko ga stavite blizu sebe dok spavate?

Udisanjem mirisa limuna, doživjećete mnoge korisne promjene. Samo neke od njih su: smirivanje anksioznosti, stresa i upale disajnih puteva, smanjenje krvnog pritiska i povećana produktivnost. Prerežite ga na pola i stavite na noćni ormarić.

"Zdravstvene prednosti o kojima svi pričaju zapravo su samo učinak aromaterapije. Limun se već godinama koristi kao eterično ulje, tako da su njegova pozitivna svojstva odavno dokazana", rekla je Diane Elizabeth, osnivač brenda Skin Care Ox za magazin Reader's Digest.

Istraživanja pokazuju da miris svježeg limuna u našim tijelima stimuliše lučenje serotonina, kojeg nazivamo i hormonom sreće. Kao što i sam naziv kaže, ovaj hormon je zaslužan za dobro raspoloženje.

Naravno, limun može pomoći i u kućnim poslovima. Ukoliko vam smetaju mravi, nakapajte malo limunovog soka na mjesto na kojem se oni skupljaju. Citrusna aroma će ih poremetiti te će ubrzo početi izbjegavati to područje.

Izvor i foto: Nezavisne novine

Tekst objavila: Ljilja Brajković