Da li treba vježbati ako patite od hroničnog gubitka sna? Stručnjaci imaju odgovor

Vježbanje je poželjna aktivnost ukoliko želite očuvati vaše zdravlje, međutim ljudi često nenaspavani i samim time preumorni za fizičku aktivnost.

Zbog toga se često vode diskusije da li je poželjno vježbati ukoliko ste zaista umorni.

Doktorica  Phyllis Zee s Medicinskog fakulteta Feinberg u Chicagu tvrdi da je to dvosmjeran odnos. Prema njenim istraživanjima postoje jasni podaci koji pokazuju da redovno vježbanje poboljšava kvalitet sna.

Dubok san je faza iscjeljenja u kojoj se vaše tijelo popravlja i obnavlja. Takođe se naziva sporovalno spavanje, a može se postići samo ako je kvalitet vašeg sna dobar s malo ili nimalo noćnih prekida.

"Istraživanje takođe pokazuje da ako bolje spavate, vjerovatnije je da ćete moći vježbati i da će vaš nivo fizičke aktivnosti biti veći. Zato bih rekla da čak i ako ste se loše naspavali, trebali biste nastaviti svoju fizičku aktivnost", navodi dr. Zee.

Da bi bilo zdravo, tijelo treba proći kroz četiri faze sna nekoliko puta svake noći. Tokom prve i druge faze, tijelo počinje usporavati svoje ritmove. Na taj način se pripremamo za treću fazu, a to je duboki san u kojem se tijelo obnavlja na staničnom nivou.

Takođe, ukoliko želite vježbati i održavati svoj organizam, stručnjaci navode da razumno postupate. Izbjegavajte naporne fizičke aktivnosti ukoliko imate jake upale mišića te radije birajte aktivnosti poput hodanja ili joge.

Izvor i foto: Kolektiv. Me

Tekst objavila: Ljilja Brajković