Upozorenje struke: Loše raspoloženje oca utiče na intelektualni razvoj djeteta

Otac koji nije raspoložen, koji je sve vrijeme mrzovoljan i ne umije da kontroliše emocije loše utiče na psihičko stanje djeteta.

Naučnici sa univerziteta "Michigan State" (MSU) sproveli su novu studiju na pomenutu temu, a njihovi rezultati ne samo da naglašavaju važnost uloge oca u životu djeteta, već su dokazali da ukupno mentalno stanje i raspoloženje oca imaju uticaj na psihičko stanje djeteta.

U studiji su istraživači prikupili podatke od oko 730 porodica koje su učestvovale u istraživanju "Early Head Start" programa širom svijeta. Istraživači su svoju pažnju usmjerili na dejstvo roditeljskog stresa i mentalnih zdravstvenih problema, poput depresije i anksioznosti, na njihovu djecu.

Rezultati su pokazali da njihovo loše stanje negativno utiče na razvoj psihičkih sposobnosti kod dece i to u kasnom razvojnom periodu.

Jedno od zapanjujućih otkrića ove studije je da očevo mentalno zdravlje ima direktan uticaj na djetetove socijalne veštine (kao što su samokontrola i kolektivni rad) u trenutku kada dijete dođe do petog razreda osnovne škole. Zapravo, depresija oca tokom detinjstva ima više uticaja na razvoj detetovih društvenih veština nego majčina depresija ili anksioznost.

Studija je, takođe, pokazala da očeva stresna raspoloženja, povezana sa roditeljstvom, loše utiču na kognitivni i lingvistički razvoj djece starosti od dvije do tri godine.

Izvor i foto: Kolektiv. Me

Tekst objavila: Ljilja Brajković