Stiže ljeto, zaštitite djecu od štetnog zračenja sunca

Zaštita od štetnog sunčevog zračenja najvažnija je kod djece, jer koža sve pamti, i ako UVA, UVB i IR-A zraci u dječjem uzrastu naprave štetu na omotaču tijela, ona se kasnije ne može popraviti, a štetni uticaji samo će se kumulirati.

Doktori savjetuju da je najvažnije da se djeca direktno ne izlažu suncu u najtoplijem dijelu dana kada je indeks štetnog zračenja visok i da se koristi adekvatna zaštita.

Bitno je da se izabere dobro sredstvo sa visokim zaštitnim faktorom, preporučenim za uzrast djeteta i da se dijete radovno maže. Sunca se treba čuvati stalno, a ne samo na moru ili na plaži.

Sunčevi zraci su najjači u periodu od 10 do 16 sati, pa je djecu u ovom periodu potrebno skloniti sa sunca koliko god je to moguće. Pretjerano izlaganje kože suncu već od prvog dana ima veliki uticaj na stanje kože tokom cijelog života.

Krema za sunčanje se nanosi na sve djelove kože desetak minuta prije izlaska na sunce. Mazanje djeteta se ponavlja u zavisnosti od boje kože, pigmenta i prethodne izloženosti kože suncu. Za bebe i malu djecu obično je potrebno ponovno mazanje kože na svakih pola sata.

Valja obratiti pažnju da odabrana krema obavezno ima zaštitu od infracrvenog IR-A zračenja koje je opasnije i štetnije od UVA i UVB zračenja. Idealno bi bilo da odabrana krema štiti takozvanim inovativnim prirodnim filterima.

Najveći dio zračenja, čak 56 odsto predstavlja infracrveno -IR zračenje, 39 odsto je vidljivo svjetlo i oko pet odsto UV zračenje. Infracrveno zračenje je značajan faktor spoljne sredine, ima sve veći uticaj na zdravlje ljudi, a posebno na kožu. Postoje različite vrste infracrvenog zračenja, a štetni i opasni su infracrveni A zraci (IR-A).

Infracrveno A zračenje predstavlja gotovo trećinu ukupnog sunčevog zračenja, dok UVA i UVB zračenje čini samo sedam odsto ukupnog sunčevog spektra. Dermatolozi upozoravaju da je IR-A četiri puta jače i štetnije od UVA i UVB zračenja zajedno i da dovodi do mnogobrojnih i dugoročnih oštećenja kože.

To štetno infracrveno zračenje prodire najdublje u kožu, izazivajući brojna oštećenja DNK, a značajno ubrzava i starenje kože.

Izvor:CdM