Sačuvajte zdrav izgled suvoj koži i spriječite pojavu kuperoze

Suva koža ima izražen problem nedostatka ili smanjenog lučenja lojnih žlijezda, koje učestvuju u stvaranju hidrolipidnog sloja na površini kože, koji treba da je štiti od nepovoljnih uticaja spolja.  Preventivne mjere kod suve kože su veoma važne. Uz malo truda, svakodnevne njege, znanja i strpljenja, možete  poboljšati izgled, vratiti blistav i prozračan ten i nadoknaditi koži vlažnost koja je veoma važna, kaže za portal Radija Bijelo Polje, kozmetičarka Sloba Bubanja.

Ona naglašava da suvu kožu često karakteriše i crvenilo, kako cijelih obraza tako i samih jagodica, što predstavlja  prirodnu  reakciju  na fizički napor, povišenu tjelesnu temperaturu, vruću ili previše začinjenu hranu.

 

Crvenilo na licu  mogući simptom većih i trajnih problema

 

Izraženost crvenila  zavisi od više faktora.  Pojedine osobe se zarumene samo na trenutak, usled stidljivosti, uzbudjenja ili nagle promjene temperature, dok ima i onih kojima su jagodice uvijek crvene. Crvenilo je normalno i kada smo uzbudjeni. Uzbudjenje aktivira autonomni nervni sistem, krvni sudovi se prošire, napune se krvlju i javlja se crvenilo, kaže Bubanja.

 “Ovakve reakcije kože se ne mogu generalizovati, već svaku reakciju treba posmatrati i rješavati pojedinačno. Obično je dovoljno samo dobro rashladiti kožu i lice će ponovo dobiti svoju prirodnu boju. Česte promjene boje lica ne bi trebalo zanemariti, jer crvenilo obraza nije uvijek odraz zdravlja, stidljivosti ili hormonskog disbalansa, već može biti i znak bolesti, naročito kožnih, kad nam koža promjenama boje, daje korisna upozorenja i znake da se radi o problemu na koži i ta upozorenja ne smijemo zanemariti. U vrijeme menopauze lice i čelo često pocrvene bez nekog vidljivog razloga i tada se javlja osjećaj toplote, (tzv. topli valovi). U ovom slučaju hormoni igraju glavnu ulogu i organizam nastoji nadoknaditi njihovo neravnomjerno lučenje, sobzirom na to da neki hormoni povećavaju svoju aktivnost, kako bi nadoknadili nedostatak drugih, što uzrokuje  neravnomjernu cirkulaciju i crvenilo, karakteristično za to životno doba”, naglašava vlasnica beuti centra “Estebel”.

Šta je kuperoza

Često se javljaju stanja kože koja nepravilnom njegom ili zanemarivanjem postepeno dovode do problema. Jedan od takvih problema je kuperoza. To je problem na koži, kad dolazi do nakupljanja krvi u sitnim krvnim sudovima ili kapilarima. Usljed zadržavanja krvi, smanjene cirkulacije, ishranjenosti i dotoka kiseonika i hranjivih sastojaka, slabi vezivno tkivo, smanjuje se elastičnost,  kapilari se teže skupljaju, postaju krti, lako pucaju i javlja se crvenilo.  Na nastanak kuperoze  utiču razni faktori kao što su nasledna predispozicija, stres i psihička napetost, pretjerano izlaganje suncu, jaka hladnoća i uopšte velika temperaturna kolebanja. Pušenje i alkohol su takođe faktori koji mogu pojačati crvenilo kože i ubrzati nastanak kuperoze.

 

Kako prevenirati kuperozu

Bubanja ističe kako su za određivanje tipa i uzroka kuperoze, iskusnom  kozmetičaru od izuzetne pomoći zone na kojima je najjače izraženo crvenilo.

“Tako na primjer, korijen nosa i nozdrve su jako crveni kod ljudi koji imaju problema sa želucem i crijevima, kod dijabetičara je karakteristično  izraženo crvenilo na bradi,  u slučaju problema sa jetrom to je jagodična kost, dok je kod srčanih oboljenja to  predio ispod jagodične kosti. Takve karakteristične lokacije su nam od izuzetne pomoći za način i vrstu tretmana koji mogu da se rade u kozmetičkom salonu, kao i za korišćenje preparata za kućnu njegu”, podsjeća Bubanja.

Ona dodaje  da  sunce koje je izvor života, bez koga ne možemo zamisliti život na zemlji, takođe može da bude i moćan neprijatelj ako se dugo i nekontrolisano izlažemo njegovim zracima. Previše sunca slabi strukturu vezivnog tkiva i potporu koži, dehidrira je i ugrožava osjetljive kapilare koji postaju vidljivi, i ako ne reagujemo blagovremeno, oni pucaju i poslije je teško popraviti štetu koja je na koži napravljena.

“Kada je riječ o kozmetičkim  preparatima, voćne i glikolna kisjelina, termo maske i grubi pilinzi mogu izazvati crvenilo. Kod kuperozne kože je kontraindikovan hemijski piling, kao i maske koje isušuju kožu.  Saune ili parne kupke su takođe kontraindikovane  kod osjetljive kože sa ispucalim kapilarima i kože koja je sklona crvenilu. Kod ove kože preventivne mjere su veoma važne. Uz malo truda, svakodnevne njege, znanja i strpljenja, možete poboljšati izgled, vratiti blistav i prozračan ten, nadoknaditi vlažnost i ujednačenost kože. Kreme sa morskim algama, kavijarom, planktonom i drugim proizvodima iz mora su nezamjenjive i idealne za ove probleme na koži, kao i za sva stanja gdje je izražena suvoća kože. Ove kreme obiluju mineralima, vitaminima, proteinima i elementima za vlaženje, koji vraćaju sjaj i elastičnost suvoj, tankoj i osjetljivoj koži. Maske sa algama i kavijarom su takođe jako važne. Njih treba nanositi jedan put nedjeljno. Blage masaže, limfna drenaža, mlake komprese, hladni gelovi od arnike, divljeg kestena, eukaliptusa i mnoge druge  kreme koje djeluju smirujuće i koje su namijenjene suvoj, dehidriranoj kuperoznoj koži.  Tokom ljeta pažljivo se izlagati  suncu i nikad  bez  zaštitnog faktora, prilagodjenim svakom tipu kože ponaosob. Zimi nanositi jake, hranljive kreme koje štite od hladnoće i prevelikog isušivanja”, naglašava Bubanja, dodajući i da su  savjeti kozmetičara izuzetno važni, kao pomoć pri odabiru odgovarajućih preparata.