Tri tajne Indijki od kojih im raste kosa

Ove tajne se prenose s koljena na koljeno generacijama.

Proteinska maska

Prirodne maske, od sastojaka koje imate kod kuće, jako su popularne u Indiji, a ovo se posebno odnosi na proteinske maske koje njeguju sam skalp, a ne samo dužinu dlake. Većina maski za kosu se fokusira na samu dužinu dlake i krajeve, a Indijke su odavno naučile da kosa raste iz glave i da baš taj dio treba posebno da se njeguje.

Maska sa jajima

Uzmite dva jaja i odvojite žumanca od bjelanaca. Bjelanca umutite u čvrst snijeg, pa ih nanesite direktno na skalp. Zamotajte glavu plastičnom folijom ili kesom i stavite preko toplu, vunenu kapu. Ostavite da odstoji nekoliko sati, a optimalno bi bilo tokom cijele noći, pa onda isperite kosu. Ovaj tretman radite jednom nedeljno i ubrzo će kosa početi da raste brže i da izgleda mnogo bujnije i zdravije.

Podsticanje cirkulacije

Još jedna maska sa jajima, ali ovog puta ne samo za njegu kože glave, već za podsticanje cirkulacije. Da li znate čime se vaše dlake hrane? Hranljivim sastojcima koji do njih stižu putem sitnih krvih sudova na koži glave – pa vam je zato neophodna dobra cirkulacija u ovom dijelu kože. Za to će vam trebati malo alkohola.

Maska sa konjakom

Pomiješajte dva jaja sa čašicom konjaka (može i domaća rakija), dobro umutite i sve to stavite na glavu. Ponovite postupak sa umotavanjem u foliju i prespavajte sa ovim na glavi. Kosa će već nakon prvog pranja izgledati bujnije i ljepše.

Blagodeti ulja

Mnogi rituali za uljepšavanje u Indiji podrazumijevaju upotrebu raznih ulja i to kombinacije baznih (maslinovo, suncokretovo, grožđano, bademovo, kokosovo…) sa esencijalnim uljima. Indijke to koriste za njegu kože, ali i čitave dužine kose.

Uzmite po nekoliko kapi ulja jojobe, lavande, tamjana i ruzmarina, pa pomiješajte sa dvije kašike kokosovog ulja. Sve to nanesite na skalp, ali i na cijelu dužinu kose, pa ispletite pletenicu. Ostavite da odstoji dva do tri sata, pa isperite običnim šamponom. Poslije ovog tretmana balzam vam neće trebati, kosa će biti sjajna, a ako ga budete redovno koristili, rašće dosta brže.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić