Ovo su najveće greške kojima žene uništavaju kosu

Amerikanka Tejlor Rouz je sertifikovani triholog - neko ko proučava i liječi kožu glave i ozbiljne probleme sa kosom, a nedavno je u viralnom snimku objasnila kojih je to pet najvećih grešaka koje žene prave prilikom njege i stilizovanja kose.

  1. Zaboravite na svakodnevno vezivanje kose u punđu ili rep

Tejlor je istakla kako nikada ne bi stilizovala u trendi punđu kakvu nose modeli više od jednom nedeljno. Iako obožava ovu frizuru i voli da skloni kosu sa lica, ona ističe da ista može da prouzrokuje takozvanu trakcionu ili vučnu alopeciju do koje dolazi usljed prečestog zatezanja kose unazad. Ovdje se prije svega misli na punđe i repove koji podrazumijevaju da kosa u prednjem dijelu tjemena prijanja čvrsto uz glavu i pretjerano je zalizana, odnosno zategnuta.

  1. Ne upotrebljavajte elastične gumice za kosu

Vezivanje kose je veoma praktično u brojnim prilikama, ali Tejlor tvrdi da čvrste, elastične gumice nisu dobar izbor za kosu jer prečesti pritisak doprinosi gore pomenutoj vučnoj alopeciji, a takođe može da izlomi i iskida vlasi i to tačno na dijelu gdje ste vezali kosu, odnosno negdje na njenoj sredini. Umjesto elastične gumice ona savjetuje da se odlučite za gumicu presvučenu svilom ili satenom.

  1. Nikada ne plivajte u bazenu sa suvom kosom

Tejlor je akcentovala da nikako ne treba ulaziti u bazen sa suvom kosom - objasnila je da je kosa kao sunđer i da će apsorbovati sve hemikalije i vodu tretiranu hlorom iz bazena. Ona preporučuje jednostavno jrešenje - pokvasite kosu čistom vodom prije nego što zaplivate, to će je bar malo zaštiti, a najbolje je ako možete da koristite kapu za kupanje ili da ne kvasite kosu.

  1. Nikada ne spavajte sa mokrom kosom

"Ovo je moje najveće NE. Primijetila sam ogromnu razliku u kvalitetu moje kose kada sam prestala ovo da radim", rekla je Tejlor, istakavši da je kosa najslabija i najosjetljivija kada je mokra, te samim tim najviše podložna oštećenjima.

  1. Nemojte fenirati kosu odmah nakon pranja

Slično kao i kod prethodnih tačaka, feniranje kose odmah nakon pranja je velika greška.

"Kada je kosa slaba, moramo da izbjegavamo bilo kakvu štetnu aktivnost po nju, a toplota je jedna od najštetnijih", ističe Rouzova i preporučuje da ostavite kosu da se osuši 85 odsto prirodnim putem, pa tek onda da pređete na feniranje.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić