Pužići sa džemom i orasima

Danas za desert napravite pužiće sa džemom i orasima.

SASTOJCI:

500 g mekog brašna

pola kašičice soli

20 g svježeg kvasca

200 ml mlijeka

100 g šećera

100 g rastopljenog putera

1 žumance

rendana korica jednog limuna

5 punih kašika džema

100 g mljevenih oraha

1 jaje za premazivanje

PRIPREMA:

U toplo mlijeko stavite po kašičicu šećera i brašna i izmrvite kvasac, promiješajte i ostavite na toplom da nadođe. U činiji pomiješajte brašno, so i šećer, dodajte istopljeni i prohlađeni maslac u kome je razmućeno žumance, rendanu koru limuna i nadošli kvasac. Umijesite glatko tijesto  najbolje je početi sa polovinom brašna pa ostatak postepeno dodati.

Umiješeno tijesto prekrijte streč folijom pa ga ostavite na toplom mjestu da naraste, oko 30 minuta. Zatim radnu površinu pospite brašnom, istresite tijesto iz činije i pomoću oklagije ga razvucite u pravougaonik debljine oko pola centimetra. Premažite ga džemom i pospite mljevenim orasima.

Tijesto uvijte u rolat pa nožem sijecite na pužiće debljine oko 4 cm. Pužiće ređajte u okrugli pleh obložen pekpapirom tako da između njih bude mali razmak jer će tokom pečenja da narastu. Pleh prekrijte krpom i ostavite ih još 10 minuta da narastu prije pečenja. Prije pečenja ih premažite umućenim žumancetom i pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni oko 30 minuta.

 

Izvor i foto:Nezavisne novine

Tekst objavila:Jasminka Mulić