Kako napraviti lava kolač bez greške

Čokoladni lava kolač je desert koji ime duguje svojoj toploj unutrašnjosti koja se sastoji od rastopljene čokolade. Takođe je poznat i pod imenom čokoladni coulant (coulant na francuskom znači tekući), ali ga ne treba brkati s čokoladnim fondantom, malenim kolačem koji sadrži vrlo malo brašna, ali puno čokolade i maslaca te se topi u ustima, ali ne i na tanjuru.

Iako lava kolač izgleda vrlo impresivno, izuzetno ga je jednostavno pripremiti, a sve što vam je potrebno je pet sasvim uobičajenih sastojaka, jedna zdjela i pjenjača.

Važno je zapamtiti kako savršeno ispečen lava kolač ima samo lagano rastopljenu sredinu i čokolada iz njega ne bi smjela teći po tanjiru poput potoka. Pravu ravnotežu nije uvijek lako pogoditi, ali smo sigurni da ćete uspjeti, uz nekoliko jednostavnih savjeta.

Sastojci

Čokoladni lava kolač u pravilu sadrži pet sastojaka: maslac, jaja, šećer, čokoladu i brašno. Maslac i čokoladu je potrebno zajedno otopiti, a jaja ili pjenasto umutiti sa šećerom tako da se dobije gusta krema ili ih odvojiti i bjelanjak umutiti u čvrsti snijeg. Ponekad se dodaje i kašičica kafe kako bi se poboljšao okus čokolade, a česti dodaci su i ekstrakt vanilije, so i cimet.

Čokolada

Čokolada je ovdje glavna zvijezda i trebali biste koristiti najkvalitetniju koju si možete priuštiti. Čokoladni komadići za torte i kolače koje možete pronaći u trgovinama sadrže premaz koji ih čini otpornima na topljenje i koji im pomaže da zadrže svoj oblik nakon pečenja, što nikako nije idealno jer želite da se svi sastojci besprijekorno otope i međusobno uklope. Umjesto toga, trebali biste koristiti visokokvalitetnu tamnu čokoladu s najmanje 60% kakaa.

Kafa

Kad god pečemo čokoladnu tortu ili brownieje, volimo dodati malo kafe kako bismo produbili okus čokolade. Za čokoladni okus koji će vas doista očarati umiješajte 1 kašičicu instant kafe u otopljenu čokoladu i maslac prije nego što ih umiješate u jaja.

Sredina

Najteži dio pečenja ovog kolača je odrediti tačan trenutak kada ga treba izvaditi iz rerne. Trik kojim se mi služimo da bi sredina ostala savršeno rastopljena je prilično jednostavan. Nakon što ste na pari rastopili čokoladu i maslac, smjesu stavite u frižider i pustite da se ohladi puna dva sata. Zatim tijesto za kolač punite stvrdnutim čokoladnim kuglicama, neposredno prije pečenja. Na ovaj ćete način uvijek postići savršeno otopljenu sredinu, bez potrebe za nagađanjem.

Ne smije se zalijepiti

Izuzetno je važno da kolač izvadite iz kalupa i smjestite na tanjur bez ikakvih oštećenja. Kako biste spriječili lijepljenje i obezbijedili glatko vađenje iz kalupa, dobro namažite kalupe masnoćom i pospite ih s malo brašna ili, još bolje, kakaa u prahu.

Odaberite pravo vrijeme

Budući da je u lava kolačima najbolje uživati ​​izravno iz rerne, preporučujemo da ih stavite peći neposredno prije završetka glavnog jela. Vrijeme pečenja može varirati u zavisnosti od vaše rerne, ali ovi maleni kolači se prilično brzo peku i želite da budu gotovi čim vaši gosti budu spremni za desert.

Odaberite pravi recept

Pronađite recept za lava kolač koji vas jasno i precizno vodi kroz svaki korak.

Ovo je recept za jednostavnu verziju, koja je gotova za svega 15 minuta.

Sastojci

150 g čokolade za kuhanje

100 g maslaca ili kokosovog ulja

2 kašičice šećera

2 kašičice brašna

2 jaja

2 žumanjka

Priprema

U posudi iznad šerpe s vodom, otopiti čokoladu i maslac. Paziti da voda ne dira posudu inače će se čokolada stvrdnuti i zgrudvati. Maknuti s vatre.

U drugoj posudi izmiksati jaja i šećer. Kada smo sjedinili ta dva sastojka, preliti ohlađenu čokoladu u posudu s izmiksanim jajima i šećerom.

Keramičku posudu premazati s maslacem i lagano posuti brašnom kako se kolač ne bi zalijepio. Pažljivo uliti smjesu u posudu.

Peći 10 do 12 minuta na 190 stupnjeva.

 

Izvor i foto:Nezavisne novine

Tekst objavila:Jasminka Mulić