Marimo loptice, čudesne biljke sa dna jezera najljepši ukras u domu

Najveći hit među biljkama u posljednje vrijeme izazivaju marimo loptice, simpatične kuglice koje privlače pažnju, a izuzetno su jednostavne za održavanje.

Upravo ove neobične biljke karakterišu mnoge zanimljivosti te su često prvi izbor za poklon zbog toga što su veoma rijetke, neobične, ali i praktične.

Ukoliko nemate puno prostora, a ipak želite da imate malo zelenila u vašem prostoru, sa ovim algama nećete pogriješiti, a osim toga, vrlo su poželjan stanovnik akvarijuma.

Prema japanskoj legendi, loptice su nastale kada su dvoje zaljubljenih, kojima je ljubav bila zabranjena, skočili u vodu i utopili se. Tada su njihova srca postala prve marimo loptice.

Iako na prvu izgleda kao klupko mahovine, zapravo je to jedna vrsta alge koja se može pronaći na samo nekoliko mjesta na zemlji, uključujući Island, Japan i Kanadu.

Toliko su rijetke u prirodi da su postale zaštićena vrsta, a da biste ih pronašli, morate zaroniti do dna dubokih jezera. Ono što je zanimljivo jeste da ih vodena struja održava savršeno okruglim. Godišnje mogu da porastu do 5 mm u prečniku, odlikuje ih i velika dugovječnost - u prirodi požive više od 100 godina, a u sobnim uslovima nešto kraće. U azijskim zemljama ostavljaju se u nasljedstvo.

Zbog ove lijepe priče, marimo se često poklanja kao znak ljubavi i predanosti. Takođe, prema japanskom predanju, ovo je jedna od onih biljaka koje unose mir i blagostanje u dom.

Spadaju u one biljke na koje možete slobodno zaboraviti kada je održavanje u pitanju, što je velika prednost za one koji često putuju. S obzirom na to da u prirodi rastu na dnu jezera, ne odgovaraju im direktno sunce i pretople pozicije. Marimo loptice moraju uvijek biti potopljene u vodu koju ćete mijenjati svakih 10 do 15 dana. Odgovara im voda iz česme, s tim da je treba pripremiti ranije kako bi odstajala.

 

Izvor i foto:Nezavisne novine

Tekst objavila:Jasminka Mulić