Nakit sa školjkama najpoželjniji modni dodatak

Otvoreni dekolte i izloženi vrat stilska su inspiracija za nakit, a kad je riječ o moru, odmoru i ljetu, školjkice su idealan modni dodatak.

Školjke kao motiv najčešće podsjećaju na bezbrižna ljeta te su odavno dio ljetne kutijice za nakit i to u obliku ogrlica, naušnica, narukvica i prstenja.

I ove godine upravo ovi morski suveniri ostaju veliki modni trend koji nas prati na plaži, koktel večerima, ležernim šetnjama kroz grad, pa čak i u sofisticiranim izdanjima.

U ponudi ih imaju najpoznatiji dizajnerski i high street brendovi, a obično dolaze u kombinaciji zlata i sedefa ili cijelih pravih školjaka. Sjajno podižu dnevne kombinacije, a mogu se nositi čak uz bijelu majicu i plave farmerke i izgledati fantastično.

Osim što su romantične, decentne i neodoljive, upravo školjke odlično nadopunjuju ljetna izdanja, bilo da su u pitanju top i suknja, haljina ili kupaći kostim na plaži.

Ove godine su školjke dobile brojne varijacije i napustile standardne oblike i boje na koje smo navikli te ih, osim na vratu i rukama, rado nosimo i na gležnju kao i u okviru zanimljivih ljetnih niski ogrlica.

Tu su modeli poput chokera, koji grle vrat, zatim oni komotniji na dužem lancu, a posebno efektno izgleda kada se nekoliko ogrlica sa školjkama spoji u jedan niz.

Novi trend pojavio se i u obliku divnih minimalističkih naušnica koje najčešće dolaze u zlatnoj varijanti, a djelovaće zaista efektno u kombinaciji s ljetnim haljinama.

Pozlaćeni nakit sa školjkama najbolje će doći do izražaja na preplanulom tenu, a osim pozlaćenih komada, u mnoštvu izbora ističu se oni s prirodnim materijalima ili pak sa sedefastim sjajem koji kao da prizivaju more i sunce.

Ovakva vrsta nakita je izrazito minimalistička i nježna te nosi posebnu priču koja na sanjiv i romantičan način dočarava svu ljetnu neobaveznost i opuštenost. Naušnice i ogrlice morskih motiva sjajno se slažu uz jednostavne kombinacije koje će upravo njima prepustiti glavnu riječ, stoga nikako nećete pogriješiti odlučite li se kombinovati ovakav nakit s elegantnim bijelim haljinama ili klasičnim hlačama i zanimljivim bluzama. Kada govorimo o bojama, osim spomenute bijele, odlično pristaju i uz trendi ljubičastu ili ružičastu, ali i uz zemljane nijanse. Kada kombinujete ovako delikatne detalje koji sami po sebi nisu statement komadi i ne upadaju u oko na prvu, imajte na umu da kombinaciju baš uvijek prilagodite tome te se odlučite za onu nenametljivu, a što se tiče kose i frizure, stilizujte pundžu ili uredno zalizan rep.

 

Izvor i foto:Nezavisne novine

Tekst objavila:Jasminka Mulić