Ova vrsta voća može da uspori proces starenja

Iako ne možemo očekivati ​​da ćemo samo tako poništiti "simptome" starenja, određene namirnice mogu nam pomoći da produljimo svoj životni vijek te samim tim i izgledamo mlađe.

Konzumiranje više voća jedna je od najlakših i najboljih promjena u ishrani koju možete napraviti kako biste poboljšali šanse za bolje zdravlje. U nastavku vam donosimo četiri vrste voća koje će vam, prema naučnicima, pomoći u tom cilju.

Borovnice

Borovnice su jedan od najbogatijih izvora antocijana, fitokemijskih spojeva koji voću i povrću daju plavu, ljubičastu i crvenu boju te su djelotvorni antioksidansi koji se bore protiv slobodnih radikala koji oštećuju ćelije.

Neke su studije pokazale da hranjive stvari u borovnicama imaju sposobnost popravljanja oštećene DNK i modulacije gena povezanih s dugovječnosti. Kombinacija antocijana i dijetalnih vlakana u borovnicama takođe može pomoći u smanjenju inzulinske rezistencije, smanjenju triglicerida i smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2.

Određene studije pokazuju da redovno uzimanje borovnica može poboljšati kognitivne sposobnosti, te da bi polifenoli borovnice mogli igrati značajnu ulogu u produžavanju životnog vijeka.

Jabuke

Vjerovatno ste čuli kako jabuke kriju brojne prednosti za naše zdravlje. Jedna studija iz Advances in Nutrition navodi da redovno konzumiranje jabuka može smanjiti rizik od bolesti povezanih sa starenjem kao što su kardiovaskularne bolesti, rak te Alzheimer.

Grejp

Grejp je bogat zdravim hranjivim  poput vitamina C, magnezija koji se bori protiv upala, kalija koji snižava krvni pritisak i dijetalnih vlakana, no njegova najveća zdravstvena dobrobit mogla bi biti sposobnost borbe protiv niza kardio-metaboličkih poremećaja povezanih s prekomjernom težinom. Kako starite, povećava se rizik od prekomjerne težine, stoga je uključivanje voća koje se bori protiv masnoće, poput grejpa, u vašu prehranu - odličan "alat" protiv starenja.

Jedno je istraživanje pokazalo da su ucesnici koji su pojeli polovinu grejpa uz svaki obrok izgubili 3,6 kilograma tokom 12-sedmičnog eksperimenta. Analiza podataka iz National Health and Nutrition Examination Survey otkrila je povezanost između konzumacije grejpa i stanja koja smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Nar

Sok od nara bogat je kalijumom, mineralom koji se povezuje sa smanjenim rizikom od moždanog udara zbog njegove sposobnosti da održava krvni pritisak u zdravom rasponu.

On je takođe bogat izvor flavonoida i polifenola s jakim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima. Neka istraživanja pokazuju da ti antioksidansi mogu pomoći u smanjenju učestalosti staračkih pjega i bora. U jednoj studiji sprovedenoj na glodavcima, istraživači su otkrili da sok od nara nanesen na kožu miševa bez dlake, štiti od oštećenja od sunca. U drugim istraživanjima, čini se da sok od nara produžuje životni vijek miševa i drugih sićušnih životinja.

Naravno, mnogi naučnici stoje iza tvrdnje da je konzumacija određene hrane samo jedna važna komponenta u nizu intervencija koje bi trebale biti dio rutine pojedinca.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić