Da li znate odakle zaista potiče? Ovo slatko zadovoljstvo svi vole

Istraživači su na ostrvu Samosu pronašli kalupe za sirni desert koji potiču 2000 godina prije Hrista.

Cheesecake, odnosno torta od sira jedan je od najpopularnijih deserata širom svijeta. Mnogi pretpostavljaju da ova poslastica potiče iz Italije ili čak Francuske. No prava istina glasi da se cheesecake pripremao još u staroj Grčkoj.

Cheesecake se pripremao u posebnim prilikama – kao svadbena torta, a s obzirom da se sir smatrao odličnom izvorom energije, jeli su ga i brojni sportisti. Posluživao se navodno i na prvim antičkim Olimpijskim igrama, održanim 776 godina prije Hrista u Olimpiji u Grčkoj.

Prvi pisani tragovi o pripremi cheesecakea vežu se uz grčkog lijekara Aegimusa koji je živio u 5. vijeku prije Hrista, dok je prvi recept za ovu poslasticu od sira zapisao grčki retoričar i pjesnik Atenej oko 230. godine.

U njegovom receptu stoji da se sir mora dobro izmiješati, procijediti, pomiješati s medom i brašnom, zagrijati, pa poslužiti.

Rimljani su uzeli recept te ga modifikovali, a zahvaljujući njima torta od sira proširila se po ostatku svijeta.

Recept za moderniju verziju cheesecakea s bazgom i ružinom vodom po imenu sambocade, može se naći u starom engleskom kuvaru Forme od Cury koja datira iz 1390. godine. Zbog toga mnogi vjeruju da je cheesecake zapravo britanski kulinarski izum.

Danas postoje brojne verzije torte od sira – neke se peku, druge se poslužuju sirove. U nekima čak niti nema sira. Koja god da je vama najdraža, odaberite favorita i uživajte u slasnim ukusima torte od sira.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić