Donosimo načine kako da se najbolje rashladite tokom toplotnog talasa

Prilikom toplotnog talasa treba biti oprezan i ne izlaziti napolje ako baš ne morate. To može biti opasno po zdravlje, ali prije svega se svi pitamo koji su najbolji načini da se rashladimo.

 

U nastavku izdvajamo nekoliko savjeta koje preporučuju naučnici, a koji uopšte nisu skupi.

Stavite šake ili stopala u hladnu vodu

Na velikim vrućinama, krv prenosi toplotu iz unutrašnjosti tijela na njegovu površinu, usled čega se znojimo i tako se tijelo zapravo rashlađuje. Kako biste se lako rashladili, treba se fokusirati na djelove tijela sa puno krvnih sudova – ruke, zglobove, stopala, članke i miške.

Preporuka za rashlađivanje je da potopite neki od ovih djelova u vodu ili da stavite nešto hladno na njih. Kupanje i hladan tuš su takođe efektivni, ali možete i prskati kožu vodom ili namokriti majicu – tako rashlađujete tijelo a ne gubite vodu kroz znoj.

Umjesto „sportskih“ pića, pijte mlijeko

Najbolja i najjeftinija opcija za rashlađivanje kada se radi o tečnosti je, naravno, voda. Međutim, često se hvatamo za gazirana pića i druge sokove, pa i sportska pića sa elektrolitima. Ovo poslednje često ima dosta šećera i preporučuje se jedino kada smo aktivni, ali zato je mlijeko mnogo efikasnije.

Ako vam se baš pije neki sok, uzmite stoprocentni sok od pomorandže, jer on takođe pomaže u rehidrataciji. Još jedna opcija je kafa, koja je na drugom mjestu iza vode.

Jedite lakšu hranu

Ovo ste vjerovatno već znali, ali naučnici preporučuju da po toplijem vremenu jedemo lakšu hranu. To je zbog toga što je potrebno manje energije da se ona svari i samim tim se proizvodi manje toplote u samom organizmu, dok kod teže hrane treba više energije. Međutim, upozorenje je da se ne jede premalo kada nam se smanji apetit, nego treba pronaći zlatnu sredinu u vidu namirnica koje su hranljive a lako svarljive.

Pijte tečnost prije nego što ožednite

Kada smo žedni, to znači da smo već izgubili 2% tjelesne tečnosti i da je već trebalo da popijemo vodu. Zbog toga je dobro ne čekati žeđ, već ravnomerno piti vodu u toku dana, jer ne možemo sve da nadoknadimo ako unesemo ogromnu količinu odjednom. Takođe, ne treba piti ni previše vode, jer i to može biti opasno po zdravlje.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić