U ova dva slučaja klima može biti opasna po vaše zdravlje

Napolju su paklene vrućine, što znači da klime rade punom parom, a račun samo raste.

Klima uređaji i hladan vazduh koji oni proizvode nijesu sami po sebi štetni. Međutim, postoje dva razloga kada mogu da naruše zdravlje - ako su pune bakterija i ako su podešene na pretjerano hlađenje.

Ako je mjesto u kojem provodite vrijeme plodno tlo za rast buđi i bakterija, klima će cirkulisati samo alergene koji izazivaju bolest. Same klime mogu da budu mjesta za razmnožavanje buđi i bakterija ako se ne održavaju pravilno. Kako se vazduh povlači preko zavojnica u uređaju, dolazi do kondenzacije. Ova vlaga može da stvori i idealno okruženje za razvoj bakterija i plesni ako se ne čisti redovno.

Drugi uzrok bolesti je da je klima podešena da previše hladi. Nekoliko različitih stvari se dešava u ovom slučaju.

Kao prvo, šire se virusi koji izazivaju prehladu. Prema VebMD-u, ovi virusi najbolje preživljavaju u niskoj vlažnosti, hladnom okruženju koje stvara klima postavljena na ekstremno nisku temperaturu.

Kako izbjeći tegobe zbog klime?

Prva stvar koju možete da uradite da biste se zaštitili od klimatizacije je da očistite svoj dom ili kancelariju od bilo koje buđi, ili drugih alergena koji su već prisutni. Nakon što to učinite, spriječite rast dodatne buđi tako što ćete riješiti uzrok vlage u domu.

Ako osjećate iscrpljenost, glavobolju i bolove u mišićima i zglobovima, smanjite klimu! Uređaj treba da bude podešen na prijatnu sobnu temperaturu. Ne bi trebalo da postoji drastičan kontrast između spoljašnje i temperature u domu ili kancelariji, jednostavno bi trebalo da bude prijatno hladnije i udobnije, u protivnom rizikujete da se "ušinete", odnosno da vam se neki deo tela ukoči.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić