Ako patite od hroničnog umora, onda vam nedostaje ova supstanca je za razvoj djeteta

Već smo upoznati sa činjenicom da je ishrana veoma važna sa očuvanje našeg zdravlja. U našem narodu često se kaže da smo ono što jedemo, i mada to sa vremena na vrijeme ne izgleda tako, sve je popularniji trend da pazimo na hranu koju unosimo u sebe i na to šta bi trebalo da radimo da bismo očuvali tijelo zdravim i mladim.

Jedna od stvari koju ne unosimo dovoljno često, a veoma je bitna za naše tijelo jeste jod. On u sebi sadrži veliku količinu korisnih supstanci, a ima i brojne benefite. Iako se ne spominje često, jod je veoma važan za zdravlje, jer:

prirodni je antibiotik i antivirotik

pomaže u prevenciji mnogih bolesti

osigurava pravilan rad štitne žlijezde i imunog sistema

poboljšava mentalnu bistrinu

smiruje nervni sistem

oslobađa od napetosti.

Evropska agencija za bezbjednost hrane (EFSA) čak tvrdi da postoji jasna veza između nivoa joda koji žena ima tokom trudnoće i kasnije inteligencije djeteta.

Pravilnom ishranom se može uticati na pravilan rast i razvoj, pogotovo u fazi trudnoće i najranijem periodu života djeteta. Tokom cijelog života je moguće uticati na mentalne i fizičke kapacitete.

Jod je esencijalan za normalan rast i razvoj djece, a prije svega za normalan razvoj centralnog nervnog sistema i inteligencije, posebno u prvih nekoliko godina života.

Nedostatak joda može prouzrokovati gušavost, hroničan umor, gojenje, povećanu osetljivost na hladnoću, suvu kožu, probleme sa probavom, loše raspoloženje, tanku i suvu kosu. Ljepota i zdravlje dolaze iznutra, zato je veoma važno šta unosite u svoj organizam hranom i vodom.

Najbolji izvori joda su alge, morska riba i jodirana so.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila: Jasminka Mulić