HIDROTERPIJA: TUŠIRANJE HLADNOM vodom donosi brojne zdravstvene BLAGODETI!

Stručnjaci naglašavaju da ovaj vid hidroterapije donosi brojne zdravstvene blagodeti.

Pomisao na tuširanje hladnom vodom kod većine izaziva jezu, ali prednosti ovakvog tuširanja su nemjerljive. Stručnjaci naglašavaju da ovaj vid hidroterapije donosi brojne zdravstvene blagodeti.

* Za dobar protok limfe, važne za eliminaciju otpadnih materija iz ćelija, neophodna je kontrakcija mišića. Upravo tuširanje hladnom vodom dovodi do kontrakcije mišića cijelog tijela. Hladnim tuširanjem uklanja se i limfedem u nogama i zglobovima, koji je, inače, pokazatelj slabe cirkulacije.

* Naizmjeničnim tuširanjem toplom pa hladnom vodom poboljšava se cirkulacija, koja je važna za zdravlje. Naizmjeničnim sužavanjem i širenjem krvnih sudova sprječavaju se hipertenzija, pojava proširenih vena, ali i arteroskleroza.

* Hladna voda jača imunitet, jer povećava proizvodnju bijelih krvnih zrnaca, odgovornih za otpornost organizma.

* Mršavljenje je još jedan važan zdravstveni dobitak jer hladna voda ubrzava metabolizam i podstiče sagorijevanje masnih ćelija. Na ovaj način, ne samo što se lakše mršavi, već se lakše oporavljaju i mišićna tkiva.

* Hladna voda zateže kožu i pore, a podstiče i sjaj kose. Osim toga, pomaže u detoksikaciji, kao i nestanku akni.

* Zbog hladne vode dolazi do dubljeg disanja, važnog za prevazilaženje stresa, šoka i vazokonstrikcije, odnosno suženja krvnih sudova. Dublje disanje ubrzava i oporavak usljed iscrpljenosti, a olakšava i hroničnu opstruktivnu bolest pluća, karakterističnu za pušače.

*Hladna voda ublažava depresiju jer podstiče takozvanu plavu tačku u mozgu, odgovornu za veće stvaranje noradrenalina. A upravo hormon noradrenalin je taj koji ublažava depresiju.

Izvor:Kolektiv.me