Moć tehnologije: 4D snimak pokazuje kako beba u stomaku jede, plače i kija

Kako beba u stomaku raste, tako i njen život postaje sve zanimljiviji, a zahvaljujući savremenoj tehnologiji možemo da pratimo razvitak budućeg novorođenčeta.

I dok tradicionalni crno-bijeli 2D ultrazvuk kreira sliku bebe koja se vidi na monitoru, 3D pruža življe i jasnije slike bebe, a 4D daje realan snimak njenog kretanja. Najsavremeniji 5D ultrazvuk daje najbolji kvalitet snimka, ali stručnjaci ističu da suštinski nema značajne razlike između 3D i 5D.

Naučnici su otkrili šta sve bebe rade dok su u najsigurnijem okruženju na svijetu, a neke stvari će vas vjerovatno iznenaditi.

Primjera radi, beba počinje da štuca krajem prvog ili početkom drugog trimestra. Mame to nekad osjete privemeno, a nekad kao seriju ritmičkih pokreta.

Zahvaljujući 4D ultrazvuku, otkriveno je da bebe od 24. nedjelje mogu da se nasmiju, a od 36. nedjelje i da spuštaju obrve ili naboraju nosić. Uz sve to, bebe u materici često zijevaju i sisaju prst.

Ali, nije im strano ni plakanje. Jedno istraživanje je pokazalo da buka niske zvučne frekvencije usmjerena prema majčinom stomaku kod fetusa u trećem tromesečju izaziva ponašanje koje podsjeća na plakanje.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila: Jasminka Mulić