Zdrav obrok i u vrijeme posta

Blitva je, kao zelje i spanać, povrće koje bi trebalo, kada ga ima svježeg, uvrstiti u ishranu što češće.

Vrijeme je blitve i zelja, pa ih treba što češće imati na trpezi. Ovo zeleno povrće odlično je za pravljenje sarmica, a mi vam donosimo jednostavan recept za zdravu krem-čorbu od blitve.

Blitva, između ostalog, sadrži balastne materije koje imaju blagotvoran učinak na funkciju crijeva, a time i na probavu. Sadrži siringičnu kiselinu, koja pomaže u kontroli šećera u krvi i štiti od toksina.

Ovo zeljasto povrće sadrži hranjive materije koje su važan izvor različitih antioksidanta koji djeluju protivupalno i pomažu u detoksikaciji. Redovna konzumacija blitve, ali i ostalog zelenog lisnatog povrća, štiti od osteoporoze, kardiovaskularnih bolesti, kao i visokog krvnog pritiska.

Probajte ovu zdravu i ukusnu čorbu, koja se pravi sasvim jednostavno.

Sastojci:

400 g blitve

2 glavice crnog luka

4 veća krompira

2 čena bijelog luka

1 korjen celera

2 l bujona od kockice za supu sa povrćem

80 ml ulja

so, biber

suvi začin

Priprema:

Crni luk očistite i isjecite na sitne kockice. Bijeli luk takođe isjeckajte sitno. Krompir oljuštite i isjecite na manje kockice. U šerpi zagrijejte ulje, pa dodajte crni luk i dinstajte dok ne omekša.

Ukoliko je potrebno, dolivajte pomalo tečnosti. Dodajte sjeckani celer, bijeli luk i krompir. Kratko propržite uz mješanje, pa nalijte bujonom, koji ste napravili tako što ste kockicu od povrća za supu rastvorili i dva litra tople vode. Kuvajte sve zajedno dok povrće ne omekša.

Pred kraj dodajte opranu i isjeckanu blitvu, pa kuvajte sve zajedno još pet minuta. Štapnim mikserom usitnite sve sastojke tako da se dobije homogena i svilenkasta struktura. Kratko vjratite na ringlu, začinite po ukusu, sačekajte da provri i sklonite sa vatre.

Za posnu verziju, čorbu poslužite bez dodataka, a ukoliko ne posjetite, možete dodati kisjelu pavlaku.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila: Jasminka Mulić