Greške u uređivanju doma koje samo koštaju novca i vremena

Minimalizam zaista izgleda otmeno i luksuzno i prosto savršeno, ali realnost je takva da većina nas ne može bez svih svojih omiljenih sitnica i komada koje smo možda impulsivno nabavili.

Greške u uređenju enterijera se bez izuzetka svima dešavaju, a prema mišljenju dizajnera enterijera, evo u koje zamke najčešće upadamo.

Trebalo bi da imate namještaj koji "plovi" prostorijom – na primjer, stočić i stolice ili tabure, kojim ćete kreirati prostor za sjedenje i uživanje. Prije nego što napravite novi raspored, skicirajte prostoriju i njene elemente na papiru kako biste pronašli najbolje rješenje.

Loše osvjetljenje

Pirodna svjetlost u enterijeru je, naravno, najbolja i najpoželjnija, ali naši domovi se ne nalaze uvijek sa sunčane strane, a uostalom, kada padne mrak takođe nam je potrebno vještačko osvetljenje. Ovdje je važno pronaći svoju mjeru – neki enterijer izgleda odlično sa hladnim bijelim svjetlom, dok je neki mnogo atraktivniji sa toplim, žutim.

Premali ili preveliki komadi namještaja

Prije svega, pažljivo izmjerite prostoriju kako biste znali kakav namještaj vam je potreban. Kada to znate, neće vam se desiti greška u pogledu odabira neadekvatne veličine namještaja. Osim veličine prostorije, važno je i ono što želite da postignete u enterijeru, kakav stil želite da kreirate. Svakako, sa pravilom proporcije nikada ne možete da pogriješite.

Estetika ne treba da bude iznad komfora

Da, ta fotelja je prelijepa, ali da li možete da sjedite u njoj duže od dva minuta? Ne? Onda je ulaganje u takav komad potpun promašaj!

Postavljate slike i umjetnine previše visoko

Šta god da kačite na zid, postere, slike ili fotografije, imajte na umu da oni treba da budu u visini očiju - ne niže i definitivno ne više. Osim toga, nikada nemojte kačiti samo jedan komad – neka ih uvijek bude nekoliko.

Više nije uvijek više

Baš kao što i minimalizam ponekad umije da bude previše minimalistički, tako ni maksimalizam nije uvijek poželjan. Nemojte pretjerivati sa printovima i detaljima koji smetaju očima. Sjetite se pravila Koko Šanel koje se može primijeniti i na enterijer – prije nego što izađete iz kuće, pogledajte se u ogledalo i skinite jednu stvar sa sebe.

Asimetričnost nije poželjna

Nemojte biti tako uvjereni da je simetrija dosadna, jer nije, i važna je kako bi prostorija izgledala kao skladna cjelina. Kako da to postignete? "Povucite liniju" duž prostorije i rasporedite namještaj i detalje tako da obje strane budu slične, kao da se ogledaju.

 

Izvor i foto:Nezavisne novine

Tekst objavila:Jasminka Mulić