Kako upoznati psa sa bebom?

Kada otkrijete da ste trudni, nema sumnje da vas preplave sva najlepša osećanja.

Dok se radujete dolasku novog člana u vašu porodicu, trebalo bi da obratite pažnju na još nekog, na vašeg „prvenca“, četvoronožnog prijatelja koji će uskoro dobiti novog drugara za igru. Njemu je, međutim potrebna pomoć s vaše strane kako bi se pripremio za tog novog malog člana. Ono što je neophodno da u tom procesu imate jeste strpljenje, a mi vam donosimo nekoliko korisnih saveta za upoznavanje psa i bebe.

PRIPREMITE SVOG PSA ZA DOLAZAK BEBE

Beba u kući, znači mnogo novih mirisa i zvukova za vašeg ljubimca. Iako će se vaša rutina promeniti, trebalo bi da imate na umu da se menja i sve na šta je do sad navikao vaš ljubimac. Počnite zato na vreme da pripremate svog psa za dolazak bebe:

Naviknite ga na decu i bebe iz komšiluka – Ako vaš pas ranije nije imao mnogo dodirnih tačaka sa bebama, one će biti nepoznanica za njega zbog čega je važno da ga postepeno na njih navikavate. Deca iz komšiluka vam mogu pri tome pomoći. Ali, pobrinite se da ih za početak držite na bezbednoj udaljenosti, i psa na povocu.

Prođite ponovo kroz obuku vašeg psa – Ako je prošlo već neko vreme od kad je vaš pas bio na obuci, nije loše da se prisetite i vi, i on nekih važnih komandi. Trebalo bi da se uverite da će on razumeti kada kažete – sedi, stani, dole, pusti i slično. Takođe, trebalo bi sa njim da vežbate i trenutke razdvajanja, jer će vam trebati zbog bebinih potreba.

Upoznajte psa sa mirisom i zvucima bebe – Budući da psi imaju neverovatno čulo mirisa važno je da ga upoznate sa mirisom karakterističnim za bebe. Počnite sa korišćenjem šampona i kupki za bebe, pudera i deterdženata za pranje veša.

UPOZNAVANJE BEBE I PSA

Kada dođe vreme da beba stupi u vašu kuću, i da se upozna sa vašim najboljim prijateljem, saveti koji slede će vam pomoći da to uradite na bezbedan način:

Pustite psa da prvo pomiriše nešto bebino – Pre vašeg dolaska važno je da pas dobije neki komad odeće sa bebinim mirisom, kako bi se upoznao sa njom, pre ključnog susreta. Ovo je važan korak koji ne biste trebali preskočiti.

Pozdravite svog psa kao i obično kada dođete kući – Sigurno ćete biti uzbuđeni kada stignete kući, ali se uprkos svemu potrudite da pozdravite svog psa kao što to inače radite, kako se on ne bi osetio izostavljeno.

Držite ga pri upoznavanju sa bebom na povocu i koračajte polako – Kada uzbuđenje od vašeg dolaska malo splasne sedite kraj vašeg psa, držite povodac u rukama, a bebu stavite na krevet ili je može držati vaš suprug na najmanje metar od vas. Ako pas deluje radoznalo, ali ne i agresivno, polako se približite da je može onjušiti. Prvi susret bi trebalo da bude kratak i da posle toga vaš ljubimac dobije adekvatnu nagradu za dobro ponašanje. Svakodnevno ponavljajte ovaj postupak, sa produžavanjem vremena njihovog druženja i ubrzo oni će postati najbolji prijatelji.

Izvor: Ženski magazin