Koji vitamini su neophodni za pravilan razvoj djece?

Kako bi dijete pravilno raslo i razvijalo se, ali i izgradilo svoj imuni sistem, neophodno je da unosi potrebnu količinu zdrave hrane, odnosno namirnica bogatih vitaminima i mineralima.

U suprotnom mogu nastati veliki, ozbiljni i dugoročni zdravstveni problemi.

Ljudsko tijelo najbolje apsorbuje nutrijente koji se nalaze u hrani. Iz tog razloga, raznovrsna i kvalitetna ishrana je najbolji način za unos svih organizmu potrebnih materija i suzbijanje neželjenih posledica koji se odnose na pravilan razvoj djece i očuvanje zdravlja.

Značaj vitamina

Vitamini su različitog hemijskog sastava, pa je i njihova uloga u organizmu drugačija. Neophodni su za pravilan rast i razvoj kostiju, mišića i organa, za dobar vid, ali i za odbranu organizma od različitih infekcija.

Koji vitamini su neophodni za zdravo odrastanje i koje namirnice ih sadrže?

U prvim mjesecima života beba dobija vitamine iz majčinog ili adaptiranog mlijeka, uz davanje vitamina K na rođenju i vitamina D tokom prve godine života. Nakon uvođenja čvrste hrane, veoma je važan pravilan odabir i priprema namirnica koje će djetetu obezbijediti dovoljan unos vitamina.

Za pravilan rast i razvoj djetetu su potrebni sljedeći vitamini:

Vitamin A

Ovaj vitamin ima veoma važnu ulogu u razvoju kostiju. Takođe, vitamin A je veoma važan za pravilan razvoj vida, a podstiče i razvoj ćelija i tkiva u tijelu, kao i rast kose, noktiju i kože i veoma je značajan za odbranu organizma od brojnih infekcija.

Prirodni izvori: mlijeko obogaćeno vitaminom A, džigerica, narandžasto voće i povrće (šargarepa, dinja), tamnozeleno lisnato povrće (kelj, spanać).

Vitamin D

Ovaj vitamin pomaže apsorpciju kalcijuma, minerala esencijalnog za jačinu kostiju, pa je dovoljan unos mlijeka u mladosti od presudnog značaja za pravilan rast. Vitamin D funkcioniše kao hormon čija je uloga da održava imuni sistem zdravim. Pored toga, stimuliše lučenje insulina i reguliše rast ćelija.

Prirodni izvori: mlijeko obogaćeno vitaminom D, riba, iznutrice, jaja 

Vitamini B grupe

Ovi vitamini čine grupu od osam međusobno povezanih vitamina: B1, B2, B3, B5, B6, B8 (biotin), B9 (folna kisjelina), B12. Kako su hidrosolubilni, tj. rastvorljivi u vodi, ne mogu da se akumuliraju u organizmu, pa moraju da se unose svakog dana. Vitamini B grupe imaju veoma važnu ulogu u funkcionisanju organizma, omogućavaju procese dobijanja energije iz ugljenih hidrata i sazrijevanje ćelija u koštanoj srži. Takođe, ovi vitamini učestvuju u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca i važni su za razvoj nervnog sistema, funkcionisanje mozga i srca i pravilan rast.

Prirodni izvori: mlijeko, integralne žitarice, riba i morski plodovi, meso, džigerica, jaja, mahunarke, orasi, zeleno povrće.

Vitamin C

Vitamin C ima važnu ulogu u očuvanju imunog sistema, pomaže organizmu da ostane zdrav i da se brže oporavi. Značajan je za razvoj kostiju i tkiva i za očuvanje zdravlja desni. Takođe pomaže u apsorpciji gvožđa iz hrane i ojačava krvne sudove, te smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Pošto se ne akumulira u organizmu, mora da se svakodnevno unosi.

Prirodni izvori: svježe voće, sokovi, povrće.

Vitamin E

Vitamin E je antioksidans i stimulator imunog sistema. Drži pod kontrolom proizvodnju slobodnih radikala koji mogu da oštete ćelije. Vitamin E smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Prirodni izvori: mlijeko obogaćeno vitaminom E, integralne žitarice, pšenične klice, zeleno povrće, biljna ulja, žumance, orasi, sjemenke.

Vitamin K

Najvažnija uloga vitamina K je u procesu zgrušavanja krvi. Unosimo ga kroz ishranu ali i bakterije u našim crijevima takođe proizvode ovaj vitamin. Novorođenče dobija jednu dozu ovog vitamina još u porodilištu jer ga u crijevima po rođenju nema dovoljno.

Prirodni izvori: mlijeko i mliječni proizvodi, tamnozeleno lisnato povrće, brokoli, žumance i džigerica.

Kako obezbijediti dovoljne količine vitamina i minerala u ishrani djece?

Kako biste bili sigurni da vaš mališan unosi sve potrebne nutrijente, preporučujemo mlijeko obogaćeno vitaminima i mineralima.

Izvor:CdM