Poboljšava imunitet, utiče na raspoloženje,..: Evo zbog čega bi trebalo da jedete bundevu što češće

Osim kao omiljeni nadjev za pitu, rado se koristi i kao glavni sastojak za potaže, čorbice, pa čak i za kafu, a mnogima je obožavaju i samostalno ispečenu.

Bundeva je u ovo doba godine nezaobilazna namirnica na trpezi. Osim kao omiljeni nadjev za pitu, rado se koristi i kao glavni sastojak za potaže, čorbice, pa čak i za kafu, a mnogima je obožavaju i samostalno ispečenu.

Osim toga i ulje bundeve, ali i njene sjemenke blagotvorno utiču na organizam. Istraživanja su potvrdila da ulje preventivno djeluje kod funkcije mokraćne bešike, ali i da smanjuje rizik od pojave nekih vrsta kamena u bubrezima.

Sve u svemu bundeva ima veoma blagotvorna dejstva za organizam, a ovu su samo neka od njih:

  1. Povoljno utiče na gubitak kilograma

Bundeva je veoma bogata vlaknima koja potpomažu varenje. Osim toga, ona dugo drži sitost i ima malo kalorija, što će uvijek olakšati gubitak kilograma.

  1. Poboljšava imunitet

Velika količina vitamina A koju bundeva sadrži, tijelu pomaže da se lakše bori protiv infekcija, virusa i zaraznih bolesti.

Ulje bundeve, kao što je gore navedeno, pomaže u borbi protiv raznih bakterijskih i gljivičnih infekcija. Osim toga, jedna porcija bundeve sadrži 20 odsto preporučene dnevne količine vitamina C, koji pomaže u borbi protiv virusa i prehlada.

  1. Utiče na ljepotu kože

Beta-karoten u bundevi koži pomaže da se zaštiti od sunčevih UV zraka koji izazivaju bore. On je dobar i za zdravlje očiju, zdravlje i ljepotu kože.

Osim toga, vitamini A i C su, kako stručnjaci kažu, neka vrsta odbrana ćelija od slobodnih radikala, budući da su antioksidansi.

  1. Povoljno utiče na raspoloženje

Ovo je manje poznata dobrobit bundeve, ali stručnjaci kažu da bundeva povoljno utiče na raspoloženje. Ona sadrži aminokisjelinu koja podstiče izlučivanje serotonina u organizam, hormona koji je zadužen za dobro raspoloženje i osjećaj sreće.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila: Jasminka Mulić