Vrijeme je da sva čula uživaju: Napravite domaći sladoled

Sladoled je vjerovatno najomiljenija poslastica, a oni koji drže do linije često preskoče glavni obrok kako bi uživali u idealnom spoju teksture, ukusa, mirisa i osjećaju da su se zaista osvježili.

Postupak pravljenja sladoleda opisan je u brojnim kuvarima iz perioda od 16. do 19. vijeka. Poslastičari su donosili ogromne količine leda u velike bazene. Led se posipao solju kako bi mu se snizila temperatura, a potom mrvio. Posude sa slatkim kremom i različitim vrstama voća spuštale su se u bazen, a potom se sve ručno miješalo.

Najveći problem bila je činjenica da su bazeni pravljeni od kalaja, koji je u dodiru sa kiselinama iz sladoleda ispuštao otrovne materije, pa je to bio razlog velikom broju trovanja.

Nažalost, veza između načina pripremanja sladoleda i trovanja otkrivena je tek u savremenom dobu.

Ipak, moderan način pravljenja sladoleda kakav danas znamo u Evropu su donijeli Arapi, koji su za vrijeme vladavine na Siciliji naučili Italijane vještinama zamrzavanja slatkog krema.

Domaći sladoled

Sastojci:

300 mililitara slatke pavlake

600 mililitara mlijeka

75 grama šećera

tri žumanca

Priprema domaćeg sladoleda:

Stavite slatku pavlaku, mlijeko i šećer u posudu i pustite za zavriju. Mikserom izmiksajte žumanca. Kad smjesa od mlijeka provrije dodajte jedan dio u žumanca kako biste spriječili da se zgrušaju.

Zatim sve opet stavite na slabu vatru i miješajte malo brže. Kada smjesa dostigne temperaturu od 80 stepeni, možete je maknuti s vatre.

Ostavite da se hladi. Uživajte

Izvor:CdM