Zašto vašim domom vlada negativna energija

Iako se dom smatra mjestom gdje sakupljate pozitivnu energiju, vi se u svom gnijezdu ne osjećate toplo, prijatno i veselo.

Zašto je to tako? Dizajneri enterijera i feng šui učitelji vas upozoravaju na ovih 6 razloga, prenosi Lisa.rs.

U vašem domu nema biljaka i cvijeća

 Dom bez bar jedne biljke nije dom, reći će vam stručnjaci za uređenje enterijera! Zeleno lišće donesi svjetlost, osvježenje i više vazduha u domu. Takođe će oživjeti prostoriju, a neke studije su pokazale da i prisustvo biljaka u domu smanjuje stres. Dovoljno razloga da odmah odete do najbliže cvjećare i kupite biljku. Feng šui stručnjaci savjetuju da to bude bambus koji donosi sreću ukućanima.

Jedino osvjetljenje se nalazi na plafonu

Ukoliko su u vašoj dnevnoj sobi ili kuhinji jedino svijetlo halogenke sijalice, onda imate ozbiljan problem. Halogenke su lijepo i moderno osvjetljenje ali ne i dovoljan izvor svijetla. Obavezno opremite dom i lampama koje će vam dodatno osvijetliti prostoriju i bolje ćete vidjeti šta radite. Osim toga, osvijetljena prostorija doprinijeće boljem raspoloženju ukućana.

Fokusna tačka u vašoj sobi je TV

Ukoliko gledate računar ili televizor prije spavanja, smanjujete mogućnost da ćete se uspavati, a posljedice ćete sigurno osjetiti ujutru! Jedna studija je pokazala da parovi kojima televizor stoji ispred kreveta imali su dvostruko manje seksualnih aktivnosti od parova koji ne drže TV u ovoj prostoriji. Dovoljno razloga da uređaje prebacite u dnevni boravak ili prostoriju u kojoj ne spavate.

Trpezarija vam je u plavoj boji

Ako vam se čini da boje nemaju veze sa apetitom, varate se. Neki istraživači su pronašli da boja vaših tanjira i trpezarije utiče na apetit. Plava boja će “ubiti” apetit i odličan je saveznik ako želite da smršate, međutim ukoliko ste spremili svečanu večeru ili slavite slavu sigurno ne želite da vaši gosti ne probaju specijalitete koje ste pripremili za njih. Osim toga, plava boja je dobar izbor za spavaću sobu jer poziva na snove, a dok je previše hladna za mjesto gdje se okuplja porodica.

Nemate šarene detalje

Kada birate jastuke ili tapete dozvolite sebi malo slobode. Pomiješajte boje i strukture i dajte svom domu identitet. Domovi koji su obojeni samo u jednu boju, bez šarenih i zanimljivih detalja podsjećaju na bolnice i sterilne prostore gdje nema mjesta za pozitivnu energiju. Nabavite neki feng šui detalj, odaberite tapetu za jedan zid ili obogatite sofu veselim jastucima.

Čist ulaz u dom

Feng šui učitelji savjetuju da ulaz u dom, mora biti uredan i čist ako želite da vam se pozitivna energija ušeta u dom. Ispred ulaznih vrata ne ostavljate kese za smeće ili kantu, a predsoblje doma mora biti sa minimalno stvari i bez nereda. Na ova način ćete lakše otjerati negativnu energiju, a širom otvoriti vrata pozitivnoj.

Izvor:CdM