Trikovi protiv proljećne prehlade

Pravi uzrok problemu ponekad je upala sinusa do koje dolazi zbog prehlade, gripe, alergije ili infekcije.

Začepljeni nos i neprohodni sinusi vrlo su neprijatni, a mnogi ljudi griješe jer vjeruju da je to posljedica isključivo nakupljanja previše sluzi.

Pravi uzrok problemu ponekad je upala sinusa do koje dolazi zbog prehlade, gripe, alergije ili infekcije.

  1. Koristite ovlaživač vazduha

Disanje u vlažnom okruženju pomaže ublažavanju nadraženog tkiva i natečene žile u nosu i sinusima te olakšava izbacanje nakupljene sluzi jer je omekša. Ovlaživač vazduha pretvara vodu u vlagu koja se širi prostorijom i disanjem prolazi kroz nos i sinuse.

  1. Istuširajte se vrućom vodom

Slično kao i ovlaživač vazduha, tuširanje vrućom vodom pomaže. Naime, kod tuširanja se stvara para koja disanjem ulazi u nos, omekšava ono što se nakupilo da lakše izađe, što pruža olakšanje. Takođe, para će smanjiti upalu u sinusima. Umjesto tuširanja, možete i da se inhalirate ili budete u prostoriji sa parom. Bitno je da udišete paru.

  1. Pijte dovoljno tečnosti

Najidealnija je voda, ali dobar je i čaj, supa, razni sokovi itd. Važno je da tijelo dobija dovoljno tečnosti jer to pomaže smanjenju sluzi čime se i pritisak u sinusima smanjuje, a to vodi smanjenju upale.

  1. Koristite fiziološki rastvor

Pomaže povećavanju vlažnosti u nosu i sinusima. To, takođe pomaže isticanju nakupina i smanjenju pritiska kao i upale sinusa. Ipak, stručnjaci savjetuju da se prije korištenja konsultujete s ljekarom, posebno ako uzimate neke ljekove.

  1. Ispirajte sinuse

To se radi posebnom plastičnom posudom dizajniranom tako da uspješno uliva vodu u nozdrvu koja tako prođe kroz sinuse i izađe na drugu nozdrvu. Prodaju ih u apotekama, a preporučuje se korištenje destilirane ili sterilne vode. To pomaže da se očistite sinusi od gustih nakupina.

  1. Topli oblog

Peškir namočite u toplu vodu, ocijedite i stavite na lice. Toplota će pomoći da otvorite kanale u nosu i sinusima koji izazivaju pritisak i bolove. Ponavljajte koliko je potrebno. Takođe, ako kuvate čaj od kamilice, tople kesice stavite na lice, u predjelu sinusa i držite dok se ne ohlade, piše Healthline.

  1. Pokušajte s refleksologijom

Određene tačke na dlanovima, stopalima i ušima zadužene su za određeni dio tijela, a njihova stimulacija vraća ravnotežu. Kod upale sinusa može pomoći masiranje vrhova palaca na rukama s vrhovima ostalih prstiju.

  1. Inhalirajte se čajem od kamilice

U vruću vodu stavite kamilicu pa nagnite glavu nad posudu, prekrijte je peškirom i udišite paru kroz nos, a izdišite kroz usta. Pomoći će i ako na radijator u spavaćoj sobi stavite posudu s vrućom vodom u kojoj je kamilica. Toplina radijatora podstiče isparavanje i udisaćete ljekovitu paru dok spavate. Kamilica djeluje protivupalno i odlična je kod upale sinusa.

Izvor:Vijesti