Ljekovita svojstva koprive

U narodnoj medicini postoji mnogo recepata za pripremu koprive, jer se oduvijek smatralo da je izuzetno ljekovita.

Kopriva je prepuna gvožđa.

Njen enzim sekretin utiče na povećavanje broja crvenih krvnih zrnaca, pa je odlična za borbu protiv anemije.

Reguliše i nivo bijelih krvnih zrnaca, a svjež sok i čaj od koprive dobri su za prevenciju ateroskleroze, bubrežnih oboljenja i upale mokraćnih kanala.

Kopriva zaustavlja i krvarenje. Prepoznatljiva je po svojim zelenim srcolikim listovima prekrivenim sitnim dlačicama koje žare (odatle i naziv žara). Ljekoviti su svi njeni dijelovi - lišće, cvijet, stabljika, korijen i sjeme.

Ova biljka jača imunitet, snižava visok krvni pritisak, spriječava stvaranje kamenca u bubregu, a žarenje bolnih reumatskih mjesta svježim listovima koprive olakšava muke i pojačava cirkulaciju.

Djeluje i na niz funkcija metabolizma, počev od boljeg izlučivanja probavnih sokova koji razgrađuju masti, bjelančevine, ugljene hidrate i ostale sastojke u hrani, pa do unošenja vrijednih vitamina, minerala, esencijalnih kiselina.

Pored recepata za sok i čorbu, danas su veoma popularne salate od koprive, koje odlično djeluju u proljećnom čišćenju organizma.

Jedu se samo mladi izdanci ove biljke, pa treba nabaviti rukavice i nabrati ih na čistim mjestima, daleko od saobraćaja, prenose Nezavisne.

Izvor:Vijesti