Sve blagodeti cimeta

Cimet osim što daje hrani specifičan ukus, ima i mnogo dobrobiti za zdravlje, pa se tako koristi i kao dodatak ishrani kod dijabetesa, sindroma iritabilnog crijeva i drugih problema.

Najčešća vrsta cimeta koja se nalazi u kuhinjama ljudi u našim krajevima je cimet cassia (Cinnamomum burmannii ili Cinnamomum aromaticaum) koji se uzgaja u jugoistočnoj Aziji. Taj cimet daje finu aromu kolačima i određenim slanim jelima, ali nije toliko dobar za zdravlje kao cejlonski (Cinnamomum zeylanicum ili Cinnamomum verum) koji se prvenstveno uzgaja na Šri Lanki.

Cejlonski cimet razlikuje se od ostalih sorti. Karakterističnog je oblika, svjetlije boje i nježnog ukusa, a ono najvažnije, posjeduje svojstva koja su odlična za zdravlje i ublažavanje raznih tegoba - u tome je daleko bolji od cassia cimeta.

Blagodeti cimeta

Pun je antioksidansa koji su nužni našem tijelu u borbi protiv slobodnih radikala koji ga oštećuju. Antioksidansi usporavaju starenje i štite od mnogih bolesti.

Ima protivupalna svojstva i pomaže u borbi protiv raznih infekcija i popravlja oštećeno tkivo.

Smanjuje rizik od srčanih bolesti jer smanjuje nivo lošeg holesterola i triglicerida koji mogu oštetiti krvne žile, a povećava nivo dobrog holesterola koji uništava onaj loš.

Reguliše metabolizam tako da poboljšava osjetljivost na hormon inzulin koji je odgovoran za metabolizam ugljenih hidrata i masti u tijelu kao i za transport šećera iz krvi u ćelije.

Može pomoći u snižavanju nivoa šećera u krvi jer jedan sastojak cimeta djeluje na ćelije tako da oponaša inzulin. To značajno poboljšava apsorpciju glukoze u ćelije, ali djeluje sporije nego sam inzulin.

Ima pozitivan učinak na neurodegenerativne bolesti koje karakterizira progresivan gubitak strukture i funkcija ćelija u mozgu. Dva najčešća tipa ovakvih bolesti su Alzheimerova i Parkinsonova bolest.

Pomaže u borbi protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija, odnosno za to je zaslužan cinamaldehid, glavni aktivni sastojak cimeta. Uspješno liječi i infekcije respiratornog trakta uzrokovane gljivicama, prenosi healthline.com.

Štiti od karijesa i smanjuje loš zadah upravo zahvaljujući antimikrobnom učinku koji ubija mikroorganizme i sprječava njihov rast.

Pomaže u gubitku kilograma, a posebno  djeluje u kombinaciji s medom. Na primjer, prokuvajte pola kašićice cimeta i kašičicu meda u malo vode (oko 1,5 dcl). Pola te tekućine popijte ujutro na prazan želudac, a pola prije spavanja. I tako svaki dan.

Cassia cimet se osim za jelo, koristi i za lokalnu primjenu (nanošenje na kožu) kao sredstvo protiv insekata.

Ipak, s cimetom ne treba pretjerivati

Nacionalni centar za komplementarno i integrativno zdravlje (NCCIH) iz SAD-a upozorava da cassia cimet sadrži kumarin koji može biti toksičan za jetru ako se uzima u prevelikim količinama ili tokom dužeg vremena. Cejlonski cimet u sebi ima manju količinu kumarina, što ga čini sigurnijim za jelo.

“Čini se da je cimet siguran u količinama koje se obično koriste u hrani kao začin ili sredstvo za poboljšanje ukusa. Primjena u većim količinama ili tokom dužeg razdoblja ponekad je povezana s nuspojavama, najčešće gastrointestinalnim problemima ili alergijskim reakcijama”, pojasnili su.

 

Izvor i  foto:Nezavisne novine

Tekst objavila: Jasminka Mulić