Šta sve uzrokuje ekcem kod djece

Pogledajte koji su to faktori koji uzrokuju ekcem kod sve djece.

Suva koža

Glavna funkcija kože je da obezbijedi zaštitu od spoljnih faktora. Ona štiti organizam od nečistoće, bakterija i hemije. Prvi simptomi oštećene kože je ljuspičasta, tanka i gruba koža. Suva koža je krta, a vlažna mekana i elastična. Osobe sa atopijskim dermatitisom imaju kožu čija karakteristika je da ne dozvoljava koži da bude hidrirana, djeluje kao začarani krug u izlečenju i hidrataciji. Ovo posebno važi za zimu, kada je u prostorijama velika toplota, a vazduh suv. Drugi faktori koji isušuju kožu su, na primjer česta i duga kupanja, bez adekvatne hidratacije.

Iritanti

Mnoge supstance mogu postati iritirajuće za vašu kožu. Ukoliko primijetite da je koža crvenija, da svrbi ili da se suši, razmislite o uzroku. Možda je to u pitanju materijal na odjeći koju nosi dijete ili dlaka vašeg psa. Pronalaženje uzroka jedan je od ključnih stvari pri dijagnostikovanju atopijskog dermatitisa.

Stres

Stres se sve češće spominje kao jedan od razloga lošeg stanja kože, naročito kod atopičara. Osobe sa atopijskim dermatitisom reaguju kožom na stres, tako što koža naglo pocrveni i počinje da svrbi. Kod djece sa atopijskim dermatitisom stres je uslovljen ljutnom, strahom ili drugim frustracijama. Nedostatak sna takođe je veliki stres kako za djecu, koja u prosjeku spavaju 2 sata manje, ali i roditelja, čiji san remeti češanje i plač djeteta. Čak i samo tretiranje ekcema, mazanje krema i stavljanje vlažnih obloga može biti vrlo stresno za dijete.

Vrućina i znoj

Mnoga djeca sa atopijskim dermatitisom počinju da se češu kada im je vruće i kad se znoje. Oni imaju jednu vrstu osipa od vrućine, koji se ne dešava samo u periodu ljeta ili kada se znoje. Pogoršanje uslovljeno toplotom može se desiti prilikom vježbanja, trčanja ili od previše odjeće i slojevitog oblačenja, nagle promjene temperature, prelaska iz hladne u toplu prostoriju.

Infekcije

Bakterijske infekcije kože sa ekcemom su veoma česte, naročito one na rukama i nogama. Sumnja na takve infekcije su prije svega vlažna područja na koži. Infekcije koje mogu prouzrokovati ekcem mogu biti i gljivice i herpes infekcija. One zahtijevaju upotrebu antibiotskih i drugih efikasnih krema.

Alergeni

Polen, dlake kućnih ljubimaca, hrana, prašina i drugi alergeni takođe mogu uzrokovati pojavu ekcema. Alergijske bolesti, astma, alergijski rinitis lako se mogu povezati sa alergenima. Alergijski simptomi kao što su koprivnjača i svrab pojavljuju se ubrzo nakon izlaganja alergenima i traju veoma kratko. Međutim, kontinuirani, hronični ekcem i atopijski dermatitis se teško povezuju sa specifičnim alergenima. Alergija na hranu, polen, grinje i kućne ljubimce, najčešće aktiviraju ekcem kod djece. Testovi na alergene se rade putem kože ili krvi, kako na infalacione tako i na nutritivne alergene.

Kako izbjegavati faktore koji izazivaju ekcem kod djece?

-Održavajte kožu vlažnom – hidrirajte je kremama više puta dnevno ako je potrebno 

-Nosite mekanu odjeću prirodnog materijala. Izbjegavajte vunu, sintetiku i vještačke materijale.

-Ukoliko znoj prouzrokuje svrab i češanje, nađite načina da rashladite dijete.

-Kada svrab aktiviraju znoj, prašina, polen – istuširajte kako biste sprali iritante. I ne zaboravite da namažete kožu u roku od 3 minuta, jer koža u tom periodu najbolje upija.

-Prepoznajte znakove infekcije na vrijeme. Svaku promjenu na koži, širenje ekcema, pojavu tačkica ili vlaženje – prijavite vašem kožnom ljekaru.

-Ukoliko posumnjate na alergiju na hranu, budite sistematični. Najčešće alergije na hranu kod djece su jaja, mlijeko, gluten, kikiriki, soja, riba, orašasti plodovi i morska hrana, ali svaka namirnica može uzrokovati alergiju. Možete probati da isključite ovih 8 alergena nedjelju dana i vodite dnevnik ishrane. Kada se koža očisti, dajte djetetu jednu namirnicu. Poslije svakog ponovnog konzumiranja namirnice pratite simptome naredna 2 sata, kada uglavnom dolazi do reakcije.

-Krzno i dlaka životinja može biti uzrok ekcema kod djece. Ukoliko imate ljubimce, kontrolišite ili naučite ljubimce da ne provode vrijeme na tepihu, krevetima i na mjestima gdje se dijete igra. Takođe, vodite računa o higijeni, redovno čistite i provjetravajte prostorije.

-Razmislite o uzroku stresa i trudite se da sa djetetom uspostavite odnos povjerenja. Zagrljaj, podrška i umirivanje djeteta kad plače je veoma važno kod djece sa atopijskim problemima.

Izvor:CdM