Kako nagle promjene vremena utiču na organizam? Ovo su znaci da ste meteoropata

Posebno su osetljivi hronični bolesnici i ljudi koji su pod stresom.

Metereopatije nisu pošteđeni ni zdravi ni mladi, a posebno je izražena kod hroničnih bolesnika i onih pod stresom, pišu Večernje Novosti. Stanje napetosti ne dozvoljava da se organizam prilagodi novonastalim promjenama, već reaguje tako što naglo skače krvni pritisak, dolazi do pojave nesanice, glavobolje, preznojavanja, dekoncentracije i niza drugih simptoma, koji otežavaju normalno funkcionisanje.

Etarska ulja protiv glavobolje jedini su lijek u takvoj situaciji su, ukoliko nema specifične terapije, analgetici i čajevi od kamilice, lipe, lincure ili gloga, koji smiruju napetost. Ako znaju za podložnost uticaju vremenskih promjena metereopate treba da se suzdrže od uzimanja alkohola, jakih sireva i čokolade, jer oni pojačavaju razdražljivost.

Vremenske promjene, teško podnose psihički nestabilne osobe i neurotičari. Prvi čak i pored uobičajene terapije mogu da budu agresivni, dok neurotičari gube moć koncentracije i skloni su konfliktu. Svađaju se sa kolegama na poslu, ali i u privatnom okruženju.

Glavni krivac za neprilagođavanje ambijentalnim promenama je hipofiza, koja, pod uticajem vremenskih previranja, pojačava lučenje određenog hormona odgovornog za pojavu nemira i razdražljivosti.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić