Sjemenke suncokreta, zdrave i ukusne grickalice

Rijetko koja namirnica obiluje vrijednim tvarima poput sjemenki, te njihova energetska vrijednost ne zaostaje za onom orašastih plodova, a znatan broj kalorija duguju visokom udjelu masnoća.

Naime, više od polovine sadržaja sjemnki čine masnoće, ali riječ je o visokovrijednim uljima, koja tek u malom dijelu čine zasićene, a većinom je ipak riječ o nezasićenim masnim kiselinama.

Sjemenke se ističu visokim sadržajem esencijalnih masnih kiselina, nužnih za pravilno funkcionisanje brojnih važnih funkcija u organizmu. Ljudsko ih tijelo nije sposobno sintetizovati, zbog čega je nužan njihov unos hranom.

Značajan udio čine proteini, zauzimajući 20 do 25 odsto sadržaja. Vitamina nema u izobilju, ali zato ima svega pomalo - počevši od vitamina A, preko vitamina E, do svih vitamina B kompleksa, izuzev B12. Sjemenke se ističu i sadržajem brojnih važnih minerala, poput kalcijuma, magnezijuma, željeza, kalijuma, selena i cinka, a nije zanemariva ni količina prehrambenih vlakana.

Sjemenke se mogu grickati same, ali i pomiješati u brojna jela.

SJEMENKE SUNCOKRETA

Sastavom sjemenke suncokreta podsjećeju na sjemenke bundeve. U sastavu ulja, koja čine 50 odsto sadržaja sjemenke, prevladavaju višestruko nezasićene masne kiseline, a znatan je i sadržaj proteina.

Zdravstvene blagodati

Šaka suncokretovih sjemenki ublažava glad, ali i nudi pregršt korisnih sastojaka. U prilog tome govori činjenica da je "World Cancer Research Fund International", organizacija koja se bavi istraživanjima prevencije karcinoma, izdvojio 20 namirnica koje zbog svog sastava pružaju zaštitu od ove zloćudne bolesti i koje se preporučuju za što češću konzumaciju. Na popisu namirnica našle su se i sjemenke suncokreta.

Sadrže snažne antioksidanse koji imaju sposobnost neutralizacije štetnih slobodnih radikala i na taj način štite organizam od brojnih degenerativnih bolesti današnjice, poput kardiovaskularnih i malignih oboljena.

Kulinarska primjena

Sjemenke suncokreta dijele sudbinu ostalih sjemenki - popularne su grickalice i učestali dodatak hljebu i pecivima, ali mogu biti i odličan dodatak omiljenim žitaricama, jogurtu ili salati od tune ili piletine. Obična pečena jaja će dobiti poseban okus ako im se dodaju sjemenke suncokreta. Takođe, popržene i samljevene sjemenke upotpuniće i razna variva i umake, a uz dodatak vode i začina mogu poslužiti i kao preliv za picu i razna pečena jela.

 

Izvor i foto:Nezavisne novine

Tekst objavila: Jasminka Mulić